Εως 7 Φεβρουαρίου αιτήσεις για οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων

Παρατείνεται μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2017 η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για όσους έχουν λάβει σημείωμα προσωρινού προσδιορισμού φόρου ή προστίμου.

Η καθυστέρηση έκδοσης της σχετικής απόφασης ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να παρατείνει τις σχετικές προθεσμίες, προκειμένου να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορολογούμενοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα της αποκάλυψης εισοδημάτων.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στην περίπτωση που κατά την κατάθεση του νόμου στη Βουλή έχει ήδη κοινοποιηθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμων, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει αίτηση υπαγωγής έως 7 Φεβρουαρίου 2017. Επίσης, η φορολογική διοίκηση μπορεί να κοινοποιήσει πράξεις οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμων, μόνο αφού παρέλθει η προθεσμία της 7ης Φεβρουαρίου.

Οι οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή επιβολής προστίμων που κατά την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή δεν έχουν κοινοποιηθεί, κοινοποιούνται μόνο μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας των τριάντα ημερών.

Πάντως, οι εφορίες έχουν λάβει ήδη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα ειδικά έγγραφα που πρέπει να αποστείλουν στους φορολογουμένους που έχουν επιλεγεί για έλεγχο. Στο «ειδικό προσκλητήριο» οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων οικονομικών ετών αναφέρεται ότι: «Σας γνωστοποιούμε ότι από την υπηρεσία μας έχει εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου. Κατόπιν αυτού, μπορείτε να υπαχθείτε στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 2224/20016, υποβάλλοντας τις σχετικές δηλώσεις για φορολογικά αντικείμενα που αναφέρονται στην εντολή με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτόν». Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται από τον φορολογούμενο στην αρμόδια εφορία. Μαζί με την αίτηση υποβάλλονται αντίγραφα των δηλώσεων και τα σχετικά παραστατικά στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία, προκειμένου να συνεκτιμηθούν κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Οσοι ενταχθούν στη ρύθμιση, πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε 30 ημέρες ή διαφορετικά να υπαχθούν στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εφορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου εκτός των στοιχείων που θα αποκαλύψουν οι φορολογούμενοι, συνολικά των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων ακόμα και για τη χρήση που αφορά η δήλωση που θα υποβάλλουν.

Επί της ουσίας, η υποβολή της εθελουσίας δήλωσης δεν σημαίνει ότι παράγεται οριστικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο και τις επιχειρήσεις. Η ρύθμιση καταλαμβάνει κάθε υποχρέωση από φόρο, τέλος ή εισφορά, καθώς και οποιαδήποτε δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία για την υποβολή της αρχικής δήλωσης είχε λήξει μέχρι τις 30.9.2016 και συγκεκριμένα: Τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ, τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων, τον Φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ, ΦΜΑΠ) και την Εισφορά Αλληλεγγύης

Δείτε ακόμα

Γιάννης Στουρνάρας: Εφικτή η μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 24% – Από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη

Πρόβλημα με τον ανταγωνισμό ο οποίος ευθύνεται για την ακρίβεια στην αγορά διαπιστώνει ο διοικητής …

Σε ισχύ από σήμερα ο νέος κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ

Από σήμερα, 1η Απριλίου 2023, τίθεται σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος, με …