10η αξιολόγηση: Χρέη δημοσίου – συντάξεις – ΕΝΦΙΑ – κόκκινα δάνεια στα «καυτά» μέτωπα

Koρυφώνονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης – θεσμών σήμερα και αύριο για τη 10η αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Μιας αξιολόγησης καθόλου εύκολης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως η παράταση της υγειονομικής κρίσης, ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και η απόφαση για εκταμίευση των SNP’s & ANFA’s ύψους 644 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά θα κληθεί να αποκρούσει τις όποιες αιτιάσεις για καθυστερήσεις στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν στον προϋπολογισμό, κυρίως στο έλλειμμα και στο χρέος, η παράταση της υγειονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τη συνέχιση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Ζητήματα που σχετίζονται με την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου τον Ιούνιο, οι όποιες παρεμβάσεις χρειαστεί να γίνουν για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» αλλά και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών αποτελούν ορισμένα ακόμα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ακολούθησαν αυξητική πορεία το Φεβρουάριο φτάνοντας στα 2,2 δισ. ευρώ από 1,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, φαίνεται να αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα προς συζήτηση. Μπορεί να έχει δοθεί νέο πλαίσιο για τις εκκρεμείς συντάξεις, όμως αυτή τη φορά στο τραπέζι πλέον τίθεται και το ζήτημα ενός νέου χρονοδιαγράμματος για τον μηδενισμό τους γενικότερα αλλά και το πώς δεν θα δημιουργηθούν νέες.

Όπως έχει επισημανθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, οι θεσμοί δεν επιθυμούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα από τον Ιούνιο του 2021 (ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και για τα φυσικά πρόσωπα). Αλλά και η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργών έχει ξεκαθαρίσει ότι τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της επανεκκίνησης των πλειστηριασμών.

Στο φορολογικό σκέλος, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, μια άσκηση η οποία έχει καθυστερήσει χρονικά λόγω της πανδημίας. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί ότι θα ολοκληρωθεί εντός του έτους. Ωστόσο παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο οι νέες αντικειμενικές να μην εφαρμοστούν για τον υπολογισμό των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, αν και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις υπάρχουσες αντικειμενικές.

Η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται, εξαιτίας της παράτασης της υγειονομικής κρίσης αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του Απριλίου θα πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας για τα έτη 2021-2024. Η σύσταση που έχει δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις όμως σταδιακά οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες σε επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα λόγω της πανδημίας αλλά θεωρούνται βιώσιμες.

Η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιοποιηθεί στις 26 Μαΐου. Από το περιεχόμενο της, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο θα αποφασίσουν αν θ’ ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 644 εκατ. ευρώ που αφορούν κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες

Όσον αφορά τα στοιχεία που θα ληφθούν σε δημοσιονομικό επίπεδο, αναμένεται να συμβάλλουν στον καθορισμό των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν εντός του Μαΐου αλλά και των συστάσεων που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Εκτιμήσεις οι οποίες θα αποτελέσουν και τη βάση για τις οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν για συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας το 2022.

Δείτε ακόμα

Γιάννης Στουρνάρας: Εφικτή η μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 24% – Από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη

Πρόβλημα με τον ανταγωνισμό ο οποίος ευθύνεται για την ακρίβεια στην αγορά διαπιστώνει ο διοικητής …

Σε ισχύ από σήμερα ο νέος κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ

Από σήμερα, 1η Απριλίου 2023, τίθεται σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος, με …