Ποια επιδόματα χάνονται αν δεν υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις ως 14 Μαΐου

Προθεσμία το αργότερο έως τις 14 Μαΐου έχουν συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις προκειμένου να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους αμοιβής και εργασίας και να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις οριοθετώντας το εύρος των μειώσεων στους μισθούς και στις προσαυξήσεις

(10% – 20%, ανάλογα με τον κλάδο) που δίνουν τα καταργούμενα με το νέο Μνημόνιο και εφόσον δεν υπάρξουν αντίθετες συμφωνίες, «έξτρα» επιδόματα. Την τρίμηνη προθεσμία, ακόμη και για τις συμβάσεις που έληξαν, ορίζει η χθεσινή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

 

Οι απώλειες
Αν στο διάστημα του τριμήνου -που «τρέχει» από τις 14 Φεβρουαρίου, ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου Μνημονίου- δεν υπάρξουν συλλογικές συμφωνίες, οι αλλαγές θα επιβληθούν με ατομικές συμβάσεις εργασίας που, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, θα κυριαρχήσουν στην περίπτωση κατά την οποία τα συνδικάτα αποφύγουν να υπογράψουν νέες συμβάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση οι απώλειες μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 40% αν «περάσει» σε ατομικό επίπεδο η μείωση του 22% (της ΕΓΣΣΕ) και, ταυτόχρονα, διατηρηθούν μόνο τα 4 βασικά επιδόματα (τέκνων, πολυετίας, πτυχίου και ανθυγιεινό) αντί των δεκάδων επιδομάτων τα οποία προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις και προσαυξάνουν το μισθό κατά 10% (επίδομα γάμου) έως και 20%.

Δύο κενά

Το νέο καθεστώς για τις συμβάσεις έχει, ωστόσο, δύο μεγάλα κενά: Σε περίπτωση διαφωνίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις, τα συνδικάτα θα μπορούν να βρουν «λύση» στη Διαιτησία μόνο εφόσον προσφύγουν από κοινού στον ΟΜΕΔ με την εργοδοτική πλευρά και μόνο για το ύψος του βασικού μισθού (όχι για τα επιδόματα). Δηλαδή δεν διασφαλίζεται η «διάσωση» των «έξτρα» επιδομάτων.

Με δεδομένο ότι έχει καταργηθεί η υποχρεωτικότητα της εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων (με επέκτασή τους και στα μη μέλη των οργανώσεων που τις υπογράφουν) ευνοείται η σύναψη είτε επιχειρησιακών συμβάσεων (οι οποίες υπερισχύουν έναντι των κλαδικών και μπορούν να προβλέπουν μειώσεις μισθών και επιδομάτων έως τα όρια της ΕΓΣΣΕ) είτε ατομικών συμβάσεων.

Που χάνονται επιδόματα
Τα επιδόματα που «χάνονται» αν δεν συμφωνηθεί η συνέχιση της καταβολής τους, είναι του γάμου (10% επί του μισθού για όλους τους εργαζόμενους), ευθύνης, ειδικών συνθηκών κ.ά. που προβλέπονταν σε κλαδικές συμβάσεις και έχουν ως εξής:

Aερολιμένα, ακτινοβολίας, αναρρίχησης, ανυψωτικών μηχανημάτων, αρθρωτών λεωφορείων, άφιξης – αναχώρησης πλοίου, σκυροδέματος, βιβλιοθήκης, βρεφονηπιακού σταθμού, στοάς, εποχικής απασχόλησης, εργοδηγού, εργοταξίου, εφημερίας, ζεύξεων – αποζεύξεων, θυρωρών, ισολογισμού, κλειστών χώρων, διανομής μικροδεμάτων, διδακτορικού, δικύκλου, ειδικό επίδομα (βαφεία – καθαριστήρια και κλινικές), ειδικότητας, ειδικών συνθηκών, εκτός έδρας – διανυκτέρευσης, ελλιμενισμού πλοίων, εμπορικού, εναέριων εργασιών, ενοικίου, εξομάλυνσης, τυποποίησης, επίβλεψης, επικίνδυνης εργασίας, μεταφοράς conteiners, μετακίνησης – εισιτηρίων, μηχανογράφησης, νοσοκομειακό, νυχτερινής εργασίας, ξένης γλώσσας, οδήγησης βαρέων οχημάτων, οθόνης H/Y, οικογενειακό (γάμου), οπλοφορίας, μεταφοράς χρημάτων, παραμεθόριων περιοχών, πίστας (για χειριστές μηχανημάτων σε βιομηχανίες), προϊσταμένου πωλήσεων, διευθύνοντος – διευθύνουσας, πρόσθετης απασχόλησης, ρυμουλκών, σκηνής (τεχνικοί θεάτρου), στολής (ξενοδοχεία), σχολικών μεταφορών, ταμειακών λαθών, τεχνικό, τεχνικού ασφαλείας, τηλεφωνικού κέντρου – τηλεφωνητή, τοκετού, τουριστικής εκπαίδευσης, τροφής, τροφοκατοικίας, υπεργοδηγού, υπευθυνότητας, ύπνου – διαμονής, υπό τη γη, ύψους (ηλεκτροτεχνίτες – οικοδόμοι), φορτοεκφόρτωσης οχημάτων, φύλακα, χρηματαποστολών (οδηγοί), χωρίς εισπράκτορα (KTEΛ).

Παροχές που καταργούνται
Παροχές που δίνουν έμμεσα αυξήσεις εισοδήματος και παύουν να ισχύουν μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας είναι, ακόμη, οι ειδικές άδειες στη διάρκεια του χρόνου, παροχές σε είδος (βενζίνη, γάλα, είδη ένδυσης – υπόδησης) πρόσθετες αργίες, αποζημιώσεις κ.ά.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ευνοείται η σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας. Λύση μπορεί να δοθεί στη Διαιτησία αποκλειστικά για το ύψος του βασικού μισθού (όχι για επιδόματα) και μόνο εφόσον αποφασίσουν να προσφύγουν από κοινού στον ΟΜΕΔ τα δύο μέρη.

Οι μειώσεις αποδοχών μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 40% αν «περάσει» σε κλαδικό επίπεδο η μείωση του 22% (της ΕΓΣΣΕ) και, ταυτόχρονα, διατηρηθούν μόνο τα 4 βασικά επιδόματα.

πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …