Ανοίγει το 2ο πακέτο στήριξης της Ελλάδας

ΣΕ καταρχήν συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης, αναμένοντας τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI, η προθεσμία για την οποία λήγει στις 8 Μαρτίου.

Την επομένη, στις 9 του μηνός, οι υπουργοί θα αξιολογήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης και ενόψει της προγραμματισμένης συνόδου της ευρωζώνης στις 12 Μαρτίου, τα αποτελέσματα της ανταπόκρισης των ιδιωτών-πιστωτών στη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων, ελπίζοντας σε υψηλή συμμετοχή και θα δώσουν οριστικά πλέον το «πράσινο φως» στο νέο πακέτο στήριξης. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «η τρόικα θα οριστικοποιήσει την ποιότητα της μεταφοράς των προαπαιτούμενων ενεργειών στην ελληνική νομοθεσία».

Κατά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών των «17» έγινε ένα μεγάλο άλμα προς την οριστική υιοθέτηση του δεύτερου πακέτου αλλά και το κλείσιμο του PSI. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε με τον επίτροπο Όλι Ρεν το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα. Στο εν λόγω μνημόνιο, που προσυπογράφει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, επισυνάπτονται οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς τον Ζ.Κ. Γιούνκερ. Επίσης, ο υπουργός υπέγραψε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ τις 5 βασικές συμβάσεις:

Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ως πρώτη δόση θα χορηγηθεί το ποσό των 23 δισ. ευρώ.
Τη σύμβαση για τα 30 δισ. ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener).
Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI (25 δισ. ευρώ).
Τη σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημόσιου χρέους μέχρι στιγμής.
Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα από τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

Μετά τη χθεσινή καταρχήν συμφωνία για το δεύτερο πακέτο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι πρόκειται για μία “θετική επί της αρχής” απόφαση, ιδίως ως προς τους πόρους που απαιτούνται για την ανταλλαγή ομολόγων. Για τον Γερμανό υπουργό “η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο”.

Ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι αν όλα πάνε καλά με το PSI η εκταμίευση του δεύτερου προγράμματος μπορεί να αρχίσει (πρώτη δόση) στις 20 Μαρτίου και διευκρίνισε ότι η καθυστέρηση για την οριστική έγκριση του προγράμματος οφείλεται στο ότι “ορισμένα κείμενα και εγκύκλιοι πρέπει να μεταφραστούν στα αγγλικά σε νομοθετικό λόγο”.

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …