Η άδεια για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με βάση την ισχύουσα εκλογική Νομοθεσία, χορηγείται στους εργαζόμενους του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για τις Εθνικές, Δημοτικές, Κοινοτικές εκλογές,  Ευρωεκλογές, ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές.

(Σχετική Νομοθεσία Π. Δ/ΓΜΑΤΑ 92/94, 30/96, 55/99, 351/2003, 96/2007 και ΝΟΜΟΙ Ν. 2623/98, Ν. 3463/2006, Ν. 3528/2007). Η Άδεια αυτή κατά πάγια τακτική ορίζεται ως εξής:

Α. Σε καθεστώς πενθήμερης εβδομάδας εργασίας

α) Σε όσους θα μετακινηθούν σε απόσταση από 200-400 χιλιόμετρα θα χορηγηθεί άδεια (1) μιας εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους θα μετακινηθούν σε απόσταση από 401 χιλιόμετρα και πάνω θα χορηγηθεί άδεια (2) εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ’ ολοκλήρου οδικώς με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους θα μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που θα χορηγηθεί θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Β. Σε καθεστώς εξαήμερης εβδομάδας εργασίας

α) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση από 100-200 χιλιόμετρα θα χορηγηθεί άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους θα μετακινηθούν σε απόσταση από 201-400 χιλιόμετρα, θα χορηγηθεί άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών.

γ) Σε όσους θα μετακινηθούν σε απόσταση από 401 χιλιόμετρα και πάνω θα χορηγηθεί άδεια τριών (3) εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους θα μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας που θα χορηγηθεί θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Γ. Για όσους μετακινούνται σύμφωνα με τα ανωτέρω και γι’ αυτούς η Κυριακή των εκλογών συμπίπτει να είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας, πέραν αυτών που ορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους. Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλες άδειες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

Εφόσον υπάρξει διαφοροποίηση ως προς το περιεχόμενο που ανωτέρω αναφέρουμε, θα σας ενημερώσουμε στο επόμενο τεύχος που θα κυκλοφορήσει.

 

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …