Νέες ρυθμίσεις για Απόσυρση και Ημιυπαίθριους

ENTOΣ της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα θέματα της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων και της απόσυρσης των παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο Yπουργείο Περιβάλλοντος, τα δύο αυτά ζητήματα απασχολούν ιδιαιτέρως τη νέα ηγεσία καθώς τα μέτρα που εξήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι σε εξέλιξη και χρήζουν άμεσης προτεραιότητας προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στους πολίτες.

Oσον αφορά τις τροποποιήσεις στις υφιστάμενες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, (που περιλαμβάνουν την απόσυρση των Ι.Χ. και τα περιβαλλοντικά τέλη) το Yπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων που θα έχουν μεγαλύτερο περιβαλλοντικό όφελος.

Σε αυτό το πλαίσιο, και επειδή έχει ξεκινήσει ήδη η απόσυρση πολλών αυτοκινήτων, οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να αφορούν κυρίως τα περιβαλλοντικά τέλη, και είναι πολύ πιθανόν ότι θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού τους βάσει των ρύπων και όχι του κυβισμού των οχημάτων, ενώ ενδέχεται να γίνουν και κάποιες βελτιώσεις και στη διαδικασία της απόσυρσης με στόχο την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα το Yπουργείο Περιβάλλοντος προετοιμάζει νέα ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της άναρχης δόμησης αλλά και να αποφευχθούν και τα προβλήματα που συνάντησε στο ΣτΕ η ρύθμιση Σουφλιά.

Αξίζει να τονισθεί ότι στο γενικότερο πλαίσιο των αναθεωρήσεων των ισχύοντων μέτρων εξετάζεται και η αλλαγή στο χωροταξικό του τουρισμού ενώ ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και αλλαγές στο χωροταξικό που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής.

Στο νέο υπουργείο προβλέπεται η δημιουργία τριών Γενικών Γραμματειών: της Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, της Χωροταξίας – Αστικής Ανάπλασης και του Περιβάλλοντος-Δασών και Φυσικών Πόρων, ενώ θα δημιουργηθεί και μια Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Σ

ημειώνεται ότι ήδη αποφασίστηκε ότι τον τομέα ευθύνης της Ενέργειας αναλαμβάνει ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης και τον τομέα «Περιβάλλον – Xωροταξία – Πολεοδομία», ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης. Προς το παρόν εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, η οποία θα καθορίζει επακριβώς τις αρμοδιότητες του νέου υπουργείου.

Δείτε ακόμα

ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο: Η Επιτροπή κάνει ένα βήμα παραπέρα στην καταπολέμηση της απάτης

Στις 18 Φεβρουαρίου 2020, το Συμβούλιο ενέκρινε νομοθετική δέσμη για τη συλλογή δεδομένων πληρωμών με …

Τράπεζα Πειραιώς: Η επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία θα εκτοξεύσει τις τιμές βασικών προϊόντων

Πρέπει να είστε μέλος για να δείτε το άρθρο! Παρακαλώ Συνδεθείτε .