Οι Αλλαγές στο Φορολογικό Σύστημα

Καμία αύξηση φόρου, ή επιβολή νέου, δεν πρόκειται να γίνει έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τα «ανοίγματα» του προϋπολογισμού θα επιχειρηθεί να κλείσουν με την εφαρμογή των θεσμοθετημένων ήδη μέτρων αλλά και με την είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Αυτό επεσήμανε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των έμμεσων φόρων το 2010 καθώς οι ανάγκες του νέου κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα είναι ιδιαίτερα αυξημένες και οι «πηγές» έχουν στερεύσει.

Για το λόγο άλλωστε αυτό και φέτος θα εισπραχθούν, όπως επανέλαβε, το ΕΤΑΚ του 2008 και του 2009, το ειδικό τέλος και η εισφορά που έχει επιβληθεί στα σκάφη αναψυχής κ.λπ., αλλά και η έκτακτη εισφορά υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα καταπέσουν στα δικαστήρια.

Εκτακτες εισφορές

Ο κ. Παπακωσταντίνου μάλιστα απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς και το επόμενο έτος στα φυσικά πρόσωπα, ενώ θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι για τις επιχειρήσεις και τις Τράπεζες άφησε ένα «παράθυρο» ανοιχτό. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «δεν είμαστε υπέρ των έκτακτων εισφορών, δεν είναι στις προθέσεις μας, αλλά το θέμα της φορολόγησης των εταιρειών θα το συζητήσουμε εν όψει των αλλαγών που σχεδιάζονται όσον αφορά στο καθεστώς φορολόγησής τους». Αίσθηση εξάλλου προκάλεσε το γεγονός ότι το νέο καθεστώς φορολόγησης των κερδών από λαχεία, τηλεοπτικά έπαθλα κ.λπ., με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ [EUR=X]

Σχετικά άρθρα , όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχύει άμεσα καθώς όπως πληροφορήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου η απόφαση του προηγούμενου υπουργού για μετάθεση του χρόνου υλοποίησης του μέτρου ήταν «παράνομη» και επομένως ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί.

Οι ημιυπαίθριοι

Όσον αφορά δε στους ημιυπαίθριους διευκρίνισε ότι θα υπάρξει μια ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος από την κυβέρνηση, ενώ για τα πράσινα τέλη ανέφερε ότι θα αναπροσαρμοστούν προς την κατεύθυνση τα μεγαλύτερου κυβισμού και πολυτελέστερα Ι.Χ. αυτοκίνητα να επιβαρυνθούν και περισσότερο.

Δεν είναι ίσως τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέστησε σαφές ότι οι «μεγάλοι χαμένοι» θα είναι οι «έχοντες και κατέχοντες» αφού στόχος της κυβέρνησης είναι όπως «κάθε πολίτης συνεισφέρει στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τις δυνατότητές του».

Το νέο νομοσχέδιο

Αυτή άλλωστε θα είναι και η φιλοσοφία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η δημόσια διαβούλευση του οποίου θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του επομένου έτους, ενώ από τον επόμενο μήνα οι φορείς θα μπορούν να υποβάλλουν στο διαδίκτυο τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που κρίνουν αναγκαίες. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα υπάρξει πλήρης ανατροπή του ισχύοντος συστήματος στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων, στη φορολογία κεφαλαίου, στους ελέγχους ακόμη και στον τρόπο λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Το ΗΦΑΙΣΤΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ που έχει θεσπιστεί για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στο χώρο των υγρών καυσίμων και κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης είναι χρήσιμο όμως επειδή έχουν παρουσιαστεί ορισμένα προβλήματα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί για ένα ακόμη μήνα, προκειμένου να βρεθεί ένα νέο μοντέλο το οποίο θα μπορέσει να περιορίσει τα εν λόγω φαινόμενα αποτελεσματικότερα.

Επισημαίνεται ότι η πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής είναι τα πρώτα θέματα στην ατζέντα του υπουργού Οικονομικών, ενώ είναι ένας από τους λόγους που δεν ακυρώνει -προς το παρόν τουλάχιστον- και τη σύμβαση με μεγάλη εταιρεία που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι η εν λόγω εταιρεία έχει εξουσιοδοτηθεί να συντάξει ένα πόρισμα το οποίο και πρέπει να παραδώσει τον επόμενο μήνα, οπότε και θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματά της, εν όψει των ειδικών δράσεων στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2010 για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων.

Οι άξονες των παρεμβάσεων

Έδωσε πάντως τον κεντρικό άξονα επί του οποίου θα κινηθούν όλες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στη φορολογία και αυτός δεν είναι άλλος, όπως είπε, από τις προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και με βάση τις οποίες οι αλλαγές, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, θα στοχεύουν:

*στην καθιέρωση μιας ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, με πληθώρα κλιμακίων και συντελεστών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι καταργείται η μείωση των φορολογικών συντελεστών, κατά μια μονάδα από το επόμενο έτος και σταδιακά έως το 2014, που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

*στην ένταξη όλων των εισοδημάτων στην κλίμακα, εκτός από τους τόκους των καταθέσεων *στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας

*στην επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των φοροαπαλλαγών, με σκοπό την κατάργηση των χαριστικών αλλά και όσων δεν ανταποκρίνονται σήμερα στον κοινωνικό χαρακτήρα για τον οποίο θεσπίστηκαν

*την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης

*τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των Ανωνύμων Εταιρειών, με τις γενικές διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

*την κατάργηση Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

*την επαναφορά των φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής, με αυξημένα αφορολόγητα όρια αλλά και συντελεστές για τις μεγάλες περιουσίες

*την αναμόρφωση των φόρων της ακίνητης περιουσίας και ενοποίησή τους σε έναν ενιαίο φόρο που θα αποδίδεται στους ΟΤΑ *την αυστηρότερη φορολογία για τα ακίνητα των offshore εταιρειών.

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …