Αυξημένες εκπτώσεις φόρου με αποδείξεις

Την ισχυροποίηση του αφορολόγητου με αποδείξεις αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, με απώτερο στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Την ίδια στιγμή από το υπ. Οικονομικών άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών και για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ η φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα, θα γίνει ενδεχομένως και από τα μερίσματα του 2009.

«Από την 1η Ιανουαρίου μαζέψτε όσες περισσότερες αποδείξεις μπορείτε είναι το μήνυμα που έστειλε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις αποδείξεις.

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι στο πλαίσιο της προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, να επαναφέρει το αφορολόγητο των αποδείξεων αλλά με πιο ισχυρά οικονομικά κίνητρα, για τους φορολογούμενους, ώστε να ζητούν πιεστικά αποδείξεις, από τους επαγγελματίες, που σήμερα αρνούνται ή απλά δεν εκδίδουν.

Στο πλαίσιο αυτό, στο «καλάθι» των αποδείξεων που σήμερα εκπίπτουν, θα προστεθούν και άλλες κατηγορίες αποδείξεων, ανάλογα με την αξιολόγηση της φορολογικής συμπεριφοράς των επαγγελματιών. Δηλαδή θα ενταχθούν αποδείξεις, από επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες διαπιστώνεται ότι δηλώνουν απαράδεκτα χαμηλά εισοδήματα στην εφορία.

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι στις επόμενες μέρες, θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις αποδείξεις που θα εκπίπτουν το 2010, και θα οδηγήσουν στην πληρωμή λιγότερου φόρου για τα εισοδήματα του επόμενου έτους.

Σε ότι αφορά στο πώς θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες, με τις αποδείξεις, ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών είπε μεν ότι θα αποφασιστεί και μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπει ότι οι σχετικές αποδείξεις που θα προσκομίζουν οι φορολογούμενοι θα διαμορφώνουν το τελικό ύψος του ατομικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος.

Οι σκέψεις είναι πως αν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ, να ισχύει μόνο αν προσκομίσει και αποδείξεις ίσης ή μεγαλύτερης αξίας. Επίσης θα υποχρεωθούν και οι μισθωτοί να προσκομίζουν αποδείξεις, ενός ορισμένου ποσού ώστε να δικαιολογείται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να προσκομίζουν οι μισθωτοί θα οριστεί ως ποσοστό 20-30% του εισοδήματος που δηλώνουν. 

Επίσης αν το ποσό των αποδείξεων είναι μεγαλύτερο, τότε η έκπτωση θα είναι μεγαλύτερη και αναλογική. Θεωρείται πάντως ότι το αφορολόγητο των αποδείξεων είναι το μοναδικό που όχι μόνοι δεν κινδυνεύει για κατάργηση αλλά θα ενισχυθεί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες φοροαπαλλαγές που τελούν υπό επανεξέταση.

Στόχος και το παρεμπόριο

Στις δαπάνες αγορών που θα αναγνωρίζει η εφορία, πέραν των υπηρεσιών, θα ενταχθούν και καταναλωτικά προϊόντα, όπως ενδύματα, υποδήματα, με στόχο να παταχθεί και το παραεμπόριο. Η έκπτωση της δαπάνης από το φόρο εισοδήματος, θα αποτελεί κίνητρο ώστε οι καταναλωτές να τα προμηθεύονται από καταστήματα που εκδίδουν αποδείξεις, και όχι από πλανόδιους.

Ειδικότερα, οι πρώτες σκέψεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν την αναγνώριση αποδείξεων από καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, επίπλων, οικιακών συσκευών και εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ποδηλάτων, συνεργείων επισκευής αυτοκινήτων και δικύκλων, επιχειρήσεις συντήρησης επίπλων, επισκευής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, πολλές από τις οποίες σήμερα δεν αναγνωρίζονται.

Επίσης θα προστεθούν και οι αποδείξεις για δαπάνες σε καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, καντίνες, εστιατόρια, σουβλατζίδικα, ταβέρνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, όπως και από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το χώρο της οικοδομής. Οι αποδείξεις από γιατρούς θα εξακολουθήσουν να εκπίπτουν, αλλά θα ενισχυθούν όπως επίσης και των δικηγόρων.

Στο μεταξύ σήμερα αναρτάται στο διαδίκτυο το πλαίσιο του διαλόγου, πάνω στο οποίο θα μπορούν οι πολίτες να διατυπώνουν τις δικές του απόψεις.

ΕΣΕΕ: Mall παρεμπορίου

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης στην παρέμβασή του χθες επισήμανε το πρόβλημα του παραεμπορίου. «Η μεγαλύτερη εστία φοροδιαφυγής είναι η αγορά του πεζοδρομίου, η οποία έχει μετατραπεί σε mall παρεμπορίου, με τζίρο πολλών δισ. ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το ελληνικό εμπόριο επιθυμεί ένα διαφανές, δίκαιο, απλό, κατανοητό και σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα βάζει τέλος στην πολυνομία και στη φοροαποφυγή. Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν αρνούμαστε ότι φοροδιαφυγή υπάρχει, και μάλιστα παντού, άλλωστε όλοι το γνωρίζουμε αλλά δεν το λέμε».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …