Αποφάσεις για μισθούς, φορολογία και συντάξεις

Οριστικοποιείται σήμερα και πιθανώς εξαγγέλλεται επισήμως η εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα, που προβλέπει πάγωμα των βασικών μισθών τόσο στο Δημόσιο όσο καις τις ΔΕΚΟ, αλλά και μείωση 5-20%

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Πεταλωτή, η εισοδηματική πολιτική του 2010 ενδεχομένως να συζητηθεί σήμερα στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, στην ατζέντα του οποίου το βασικό θέμα είναι το ασφαλιστικό, και μετά να ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για τους μισθούς στο άτυπο υπουργικό θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

– Το πάγωμα των βασικών μισθών των υπαλλήλων του Δημοσίου, πολιτικών και στρατιωτικών, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και όλων όσοι η εισοδηματική πολιτική καθορίζεται από το Δημόσιο. Με την υπόθεση ότι θα ελάμβαναν αύξηση 1,5% όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, οι απώλειες υπολογίζονται από 150 ευρώ για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως 350 ευρώ για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε ετήσια βάση.

– Παγώνουν και οι μισθοί των υπαλλήλων όλων των ΔΕΚΟ, με σχετική οδηγία που θα κοινοποιήσει στις διοικήσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

– Περικόπτονται από 5-20% τα επιδόματα (με εξαίρεση το οικογενειακό) που χορηγούνται στους δημόσιους υπαλλήλους, το ύψος των οποίων φτάνει στο 30% – 45% του βασικού μισθού. Ο μέσος όρος των περικοπών θα είναι το 10% και το Δημόσιο θα εξοικονομήσει ποσό ύψους 650-700 εκατ. ευρώ.

– Από τον κύκλο των περικοπών εξαιρείται η «ωρίμανση», δηλαδή η αύξηση του βασικού μισθού για τους υπαλλήλους που αλλάζουν μισθολογικό κλιμάκιο λόγω ετών υπηρεσίας. Οι υπάλληλοι που αλλάξουν μισθολογικό κλιμάκιο θα λάβουν αύξηση του βασικού μισθούς τους από 2,4% έως 4%. Διευκρινίζεται ότι η αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου δεν αφορά σε όλους τους υπαλλήλους.

– Εξαιρούνται επίσης οι συντάξεις του Δημοσίου που θα αυξηθούν κατά 1,5%. Η αύξηση στις συντάξεις καταβάλλεται αυτόματα με την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών, αλλά επειδή φέτος οι βασικοί μισθοί δεν αυξάνονται, θα καταβληθεί μέσω της αύξησης του επιδόματος εξομάλυνσης.

– Η ίδια αύξηση θα καταβληθεί και στις συντάξεις των ταμείων ΙΚΑ ΟΑΕΕ κ.λπ. Νέο μισθολόγιο Παράλληλα, όπως αποκάλυψε η «Ν», η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ταυτόχρονα και την πρωτοβουλία της για την καθιέρωση του νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα. Σήμερα, οι αμοιβές των πολιτικών υπαλλήλων ανέρχονται σε 12,1 δισ. ευρώ, αλλά ο βασικός μισθός είναι μόλις 6,9 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό 5,2 δισ. ευρώ αποτελείται από επιδόματα.

Μεταξύ των οποίων είναι:

– Οικογενειακή παροχή που κοστίζει 240 εκατ. ευρώ.

– Κίνητρο απόδοσης που κοστίζει 389 εκατ. ευρώ.

– «Ειδικά επιδόματα» (ΔΕΤΕ ΔΙΒΕΤ κ.λπ.) που κοστίζουν 534 εκατ. ευρώ.

– Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (εκπαιδευτικών) που κοστίζει 722 εκατ. ευρώ.

– Επίδομα νοσοκομειακό και τροφής (νοσοκομειακοί) που κοστίζει 337 εκατ. ευρώ.

– Οι αποδοχές των δικαστικών ανέρχονται συνολικά (το 2010) σε 457 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι βασικοί μισθοί είναι μόλις 189 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.

– Οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ κοστίζουν το 2010 819 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων τα 484 εκατ. ευρώ αφορούν σε βασικούς μισθούς και το υπόλοιπο ποσό αφορά σε επιδόματα.

– Οι αποδοχές των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών φτάνουν σε 4,40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 2,24 δισ. ευρώ είναι οι βασικοί μισθοί και τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.

Πηγή: Ναυτεμπορική 

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …