Οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

«KΛEIΔΩΣAN οι ρυθμίσεις της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό της Ελλάδας», ανακοίνωσε χθες ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Oλι Ρεν. Ωστόσο, έως τώρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος για ευνόητους λόγους. Την ίδια στιγμή, τα συνδικάτα ετοιμάζουν νέο γύρο κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από την Τετάρτη.

«Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε μαζί μας για το πώς να προχωρήσουμε αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας… θα το κάνουν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επίτροπος.

Κινητοποιήσεις

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ξεκινούν οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων με στόχο «την απόκρουση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης».

Oπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία Εργατών σε ανακοίνωσή της, «οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα και τις αντιδράσεις τους για να αποτρέψουν και να ακυρώσουν τις προσπάθειες ανατροπής της κοινωνικής ασφάλισης».

Την ίδια ημέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών – Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων θα πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Εν τω μεταξύ, το ΠΑΜΕ κάλεσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις-μέλη του σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων με προοπτική πραγματοποίησης νέας πανελλαδικής απεργίας για το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, «αντιασφαλιστικό έκτρωμα».

Ερωτηματικά

Στον απόηχο των δηλώσεων του κοινοτικού αξιωματούχου, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη διευκρίνισης των σημείων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αποτελούν και τον κεντρικό κορμό της: Αναλυτικότερα:

 Αν θα καταβάλλεται η βασική σύνταξη μόνο στα 65, όπως ορίζει το μνημόνιο, ή και νωρίτερα, έστω και μειωμένη, στην ηλικία των 60 ετών με 40 χρόνια ασφάλισης.

 Θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια από τα οποία θα εξαρτηθεί αν θα καταβληθεί ολόκληρο το ποσό των 360 ευρώ, αν θα είναι μειωμένο ή αν ακόμη δεν θα καταβληθεί σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων;

 Θα υπάρξει περιορισμός των επικουρικών συντάξεων στο 12% με προοπτική –έστω και σταδιακής– ενσωμάτωσής τους στη βασική και την ανταποδοτική σύνταξη ώστε από τα παραπάνω να προκύπτει το συνολικό ποσό της σύνταξης;

 Στα απαιτούμενα για συνταξιοδότηση 40 χρόνια ασφάλισης θα συνυπολογίζονται ο στρατός, ο χρόνος ανατροφής παιδιών, η διαδοχική ασφάλιση ανεξαρτήτως αν πρόκειται για ασφάλιση σε ταμείο μισθωτών ή αυτοαπασχολουμένων, η παράλληλη ασφάλιση ή ακόμη και μέρος του χρόνου των σπουδών;

 Από πότε θα ισχύσει το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των 65 ετών, από το 2013 ή από το 2015;

 Αν για τις μητέρες ανηλίκων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις του νόμου Πετραλιά για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 έτη (στα 55) ή σταδιακά θα αυξηθεί στα κατά 15 χρόνια (στα 65).

 Αν το συνταξιοδοτικό καθεστώς των απασχολουμένων στα βαρέα και ανθυγιεινά (όλοι στο 60ό έτος) και η νέα λίστα που θα εκδοθεί θα ισχύουν για όλους ή μόνο για όσους ασφαλιστούν από την 1/7/2011.

 Αν θα αλλάξει το καθεστώς στις συντάξεις χηρείας, ώστε να μην καταβάλλεται πριν από τα 50 καμία σύνταξη λόγω θανάτου και να προβλεφθούν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή έως το 65ο έτος.

 Αν, τελικά, τα ασφαλιστικά ταμεία θα συγχωνευθούν σε τρία (μισθωτών, αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών) ή θα ισχύσουν οι εξαιρέσεις που προβλέπει το προσχέδιο του Yπουργείου Εργασίας.

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …