Καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους Δημόσιους χώρους

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 1/9/2010 η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, μετά και την υπογραφή των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, αλλά και τον προσδιορισμό των ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή του μέτρου.

Τα πρόστιμα στους υπεύθυνους διαχείρισης για την εφαρμογή του νόμου, είτε αυτοί είναι καταστηματάρχες, είτε υπεύθυνοι χώρων εργασίας, όπως οι διευθυντές επιχειρήσεων και εταιρειών ή άλλοι, θα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ. Mετά την τέταρτη υποτροπή, τα καταστήματα θα σφραγίζονται προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη, θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Στους καπνιστές, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν να αναφέρουν πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες που αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου, θα μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο νούμερο 1142. Θα προηγηθεί περίοδος χάριτος ενός μήνα (έως τα τέλη Σεπτεμβρίου) κατά τον οποίο θα γίνονται μόνο συστάσεις, και από τον Οκτώβριο θα επιβάλλονται κανονικά.

Tο 80% των εισπραχθέντων προστίμων θα πηγαίνει στους δήμους. Παράταση οκτώ μηνών θα δοθεί σε καζίνα και σε κέντρα με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ. έως τις 31 Μαΐου του 2011 ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις.

Καταργούνται, επίσης, τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα «1η Σεπτέμβρη, κόβουμε το τσιγάρο κερδίζουμε τη ζωή», στο Ζάππειο Μέγαρο, το συντονισμό της οποίας έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος.

Με αφορμή την έναρξη σήμερα της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε χθες με την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την υφυπουργό, Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο και τα μέλη της Αντικαπνιστικής Επιτροπής.

Στην αρχή της συνάντησης, o πρωθυπουργός καλωσόρισε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την αντικαπνιστική επιτροπή και τους συνεχάρη «για την έξοχη δουλειά» και «τις προσπάθειες στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος υγείας, που λέγεται «κάπνισμα».

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στην προσπάθεια που κάνουμε σήμερα στη χώρα μας, να αλλάξουμε αντιλήψεις, πρότυπα και συμπεριφορές, για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να κάνουμε τη χώρα μας βιώσιμη, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και στην καθημερινή ζωή, η δική σας προσπάθεια είναι ιδιαίτερης σημασίας».

Πρόσθεσε ότι o νόμος θα συμβάλει ιδιαίτερα στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, και εκτίμησε ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις και στη συμπεριφορά ως προς το «παθητικό κάπνισμα», το οποίο έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία όλων. Από την πλευρά της η κ. Ξενογιαννακοπούλου παρέδωσε στον πρωθυπουργό το φάκελο με το νόμο και την υπουργική απόφαση για τους ελέγχους και ανέφερε πως στο φάκελο περιέχεται επίσης «και το υλικό για την καμπάνια ενημέρωσης, με την υποστήριξη και της Επιτροπής». Είπε χαρακτηριστικά: «έχουμε ήδη ξεκινήσει την καμπάνια και πάνω απ’ όλα είναι η πληροφόρηση ότι η απαγόρευση του καπνίσματος είναι θέμα υγείας».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δείτε ακόμα

Μίνι ασφαλιστικό: Οι 3+1 ανατροπές για αναπηρικές συντάξεις, επικουρικές και συντάξεις χηρείας Δείτε αναλυτικά τις σημαντικότερες ασφαλιστικές διατάξεις – Τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους οφειλέτες

Σε τρεις άξονες θα «πατάει» το μίνι ασφαλιστικό που αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 11 …

Εργατικές διαφορές: Οδηγός επίλυσης από την Επιθεώρηση Εργασίας Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2023 12:56 Ώστε να καταστούν σαφή τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία

Oδηγό επίλυσης εργατικών διαφορών δημοσίευσε η Επιθεώρηση Εργασίας, αποσκοπώντας στην ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων. Ο …