Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει αύξηση ΦΠΑ

«ΖΗΤΗΜΑ αποφυγής αύξησης του ΦΠΑ» δημιούργησαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ που ερμηνεύτηκαν ως πρόθεση της κυβέρνησης να παγώσει την οποιαδήποτε αύξηση των συντελεστών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Reuters ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «υπήρξε, βεβαίως, η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης (του φόρου) σε κάποια προϊόντα, αλλά κοιτάμε εάν μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους να έχουμε έσοδα αντί να τον αυξήσουμε περαιτέρω».

«Αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, η κυβέρνηση λέει «όχι στην αύξηση του ΦΠΑ». Λίγο αργότερα κύκλοι του Yπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι ο πρωθυπουργός αναφερόταν στο ενδεχόμενο μαζικής μετάταξης (το 30%) προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%.

Διευκρίνιζαν μάλιστα ότι όλα τα εναλλακτικά σενάρια είναι ανοιχτά για το πώς θα καλυφτούν τα συγκριμένα έσοδα που αποτελούν και δέσμευση της Ελλάδας στο μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα. Πάντως οι παραγωγικοί φορείς έσπευσαν να δηλώσουν την ικανοποίησή τους για την αποφυγή αύξησης του ΦΠΑ.

Την ανακούφισή του για την απόφαση του πρωθυπουργού εξέφρασε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όταν προσανατολίζεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Για την αύξηση των εσόδων, η κυβέρνηση, εκτός από μετατάξεις προϊόντων στον ΦΠΑ, επιδιώκει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Εξετάζει επίσης τη μείωση φόρων σε ορισμένους κλάδους ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει την ανάπτυξη, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι μετά τον αναμενόμενο νέο κύκλο συγχωνεύσεων θα παραμείνει «μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δυο με τρεις ιδιωτικές τράπεζες».

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στο πιστωτικό σύστημα θα βελτιώνεται, καθώς η χώρα θα βγαίνει από την κρίση και ότι οι αγορές θα ανοίξουν για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιστροφή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για δανεισμό το συντομότερο δυνατόν, αλλά απέκλεισε έκδοση ομολόγων μέσα στο 2010.

«Θα το κάνουμε όταν θα είμαστε σίγουροι ότι οι αγορές θα ανταποκριθούν θετικά. Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένη ημερομηνία», σημείωσε.

Πηγή: express

Δείτε ακόμα

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Εγκύκλιος για το νέο πλαίσιο που διέπει υπερωρίες, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, διαλείμματα, αργίες, προστασία από τις απολύσεις

Δελτίο Τύπου Εκδόθηκε η εφαρμοστική εγκύκλιος για το νέο πλαίσιο που διέπει υπερωρίες, διευθέτηση του …

Υπουργείο Οικονομικών Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021

Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021 Δελτίο Τύπου Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις …