Υποχρεωτικές πέντε κλαδικές συμβάσεις

 

 

Με υπουργικές αποφάσεις επεκτείνει η υπουργός Λ. Κατσέλη -ως γενικά υποχρεωτικές και στα μη μέλη των οργανώσεων- τις πρώτες πέντε κλαδικές συμβάσεις εργασίας που είχαν συμφωνηθεί το 2010.

Υστερα από τη θετική γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, η υπουργός Εργασίας επεκτείνει στους εργοδότες και τους εργαζομένους που δεν είναι μέλη των οργανώσεων τις εξής συμβάσεις:

Την κλαδική σύμβαση εργασίας στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (secutiry). Με την επέκταση αυτή «καταργείται» η σύμβαση που σε εφαρμογή του νόμου για το Μνημόνιο προέβλεπε την καταβολή μισθού 640 ευρώ (κάτω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας). Αρνητικά γνωμοδότησε για την προβλεπόμενη αύξηση κατά 5% του μισθού του προσωπικού των χρηματαποστολών, μόνο ο πρόεδρος του ΑΣΕ και γ.γ. Δ. Δασκαλάκης.

Τη συλλογική σύμβαση εργασίας των καθηγητών που εργάζονται στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης του νομού Αττικής.

Την απόφαση διαιτησίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στα ιδιωτικά φροντιστήρια όλης της χώρας.

Τη συλλογική σύμβαση εργασίας των αδειούχων πρακτικών μηχανικών, μηχανοδηγών κ.ά. τεχνικών σχολών που απασχολούνται σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Τη συλλογική σύμβαση εργασίας των οδηγών αυτοκινήτων οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Η υπουργός δεν θα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τις κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις σε όσες επιχειρήσεις εφαρμόζονται ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις.

Συμβάσεις που επεκτείνονται

* Υπηρεσίες ασφαλείας
* Καθηγητές σε φροντιστήρια νομού Αττικής.
* Εκπαιδευτικοί ιδιωτικών φροντιστηρίων.
* Συμβάσεις αδειούχων πρακτικών μηχανικών, μηχανοδηγών κ.ά. τεχνικών σχολών που απασχολούνται σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
* Οδηγοί αυτοκινήτων οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Πηγή: Ημερησία

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …