Ηλεκτρονική υποβολή Προσωρινής Δήλωσης του ΦΜΥ


ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ καθίσταται η ηλεκτρονική υποβολή της Προσωρινής Δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και Απόδοσης του φόρου για αποδοχές που καταβάλλονται από 1.7.2011 και μετά, ενώ παραμένει προαιρετική για αποδοχές που καταβάλλονται από 1.1.2011 έως 30.6.2011. Αυτό ορίζεται στην ΠΟΛ. 1033/18.2.2011 που εξέδωσε το Yπουργείο Οικονομικών, με την οποία παρέχονται διευκρινΊσεις για τον τρόπο υποβολής των συγκεκριμένων δηλώσεων. Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:

Υποβολή της Προσωρινής Δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και απόδοσης του φόρου με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας ή στη ΔΟΥ, κατά περίπτωση και κατά τη χρήση 2011 ΠΟΛ. 1033

(ΦΕΚ Β’ 339/2.3.2011)

Aρθρο 1

Τρόπος υποβολής της Προσωρινής Δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και Απόδοσης του φόρου

1. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες προσωρινές δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών διαχειριστικής χρήσης 2010 και 2011, υποβάλλονται και ο φόρος αποδίδεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) www.gsis.gr.

2. Οι υπόχρεοι, εφόσον είναι νέοι χρήστες, εγγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet σύμφωνα με όσα ορίζονται με την με αριθμό ΠΟΛ. 1178/7.12.2010, ΑΔΑ41ΦΜΗ-ΤΛ (ΦΕΚ Β’Α/9.12.10) απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Η διαδικασία αυτή δεν απαιτείται για τους ήδη πιστοποιημένους χρήστες σε οποιαδήποτε εφαρμογή. Σε περίπτωση απενεργοποίησης από την ΓΓΠΣ των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα, εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στο άρθρο 6 της ανωτέρω απόφασης.

3. Οι τροποποιητικές προσωρινές δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών διαχειριστικής χρήσης 2011 υποβάλλονται υποχρεωτικά στη ΔΟΥ.

4. Η υποβολή της προσωρινής δήλωσης διαχειριστικής χρήσης 2010 και 2011 με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet μπορεί να πραγματοποιηθεί από 15 Φεβρουαρίου 2011.

Aρθρο 2
Αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής και καταβολής του φόρου

Οι υπόχρεοι που υποβάλλουν προσωρινή δήλωση και καταβάλλουν το φόρο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, οφείλουν να δώσουν εντολή πληρωμής μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, σε τράπεζες που έχουν συμβληθεί με το Υπουργείο Οικονομικών για να παρέχουν την υπηρεσία αυτή. Το σύστημα μετά την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης παράγει το σημείωμα για πληρωμή του φόρου όπου περιέχεται η «Ταυτότητα Πληρωμής», στοιχείο απαραίτητο για να δοθεί η εντολή πληρωμής στην τράπεζα.

Aρθρο 3
Ημερομηνία υποβολής

1. Η προθεσμία υποβολής είναι αυτή που ορίζεται με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 59 του ν. 2238/1994, δηλαδή μέχρι την 20ή ημέρα των μηνών Μαρτίου, Μαΐου, Ιουλίου, Σεπτεμβρίου, Νοεμβρίου και Ιανουαρίου κάθε έτους, η οποία πραγματοποιείται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) του φορολογουμένου, με αρχή για το ψηφίο 1 την εικοστή (20ή) ημέρα των μηνών αυτών και ολοκληρώνεται μέσα σε έντεκα (11) εργάσιμες ημέρες. Ειδικώς, εάν ο υπόχρεος παρακράτησης φόρου απασχολεί ή καταβάλλει συντάξεις σε περισσότερα πρόσωπα από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του πιο πάνω άρθρου και νόμου, υποχρεούται να αποδίδει τα ποσά που παρακράτησε, κατά τη διάρκεια κάθε μήνα, μέχρι την εικοστή (20ή) ημέρα του επόμενου από την παρακράτηση μήνα. Για την υποβολή της δήλωσης έχουν εφαρμογή τα αναφερόμενα στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

2. Ως ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, κατά την ηλεκτρονική υποβολή, θεωρείται η ημερομηνία πληρωμής στην τράπεζα.

Aρθρο 4
Eλεγχος – Ενημέρωση ΔΟΥ

1. Η αρμόδια ΔΟΥ ενημερώνεται από την ΓΓΠΣ αμέσως μετά την λήξη προθεσμίας υποβολής των προσωρινών δηλώσεων ΦΜΥ και τη διαπίστωση της καταβολής του φόρου ανά υπόχρεο, με ταυτόχρονη καταχώρηση των βασικών στοιχείων παραλαβής και πληρωμής στο σύστημα TAXIS.

2. Η αρμόδια ΔΟΥ έχει τη δυνατότητα εκτύπωσης των προσωρινών δηλώσεων.

Aρθρο 5

Ισχύς της απόφασης

1. Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη διαχειριστική χρήση 2011 για αποδοχές που καταβάλλονται από 1.1.2011 και μετά.

2. Ειδικά για τη διαχειριστική χρήση 2011 η ηλεκτρονική υποβολή της Προσωρινής Δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και Απόδοσης του φόρου με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, είναι προαιρετική για αποδοχές που καταβάλλονται από 1.1.2011 έως 30.6.2011 και υποχρεωτική για αποδοχές που καταβάλλονται από 1.7.2011 και μετά.

Δείτε ακόμα

Μίνι ασφαλιστικό: Οι 3+1 ανατροπές για αναπηρικές συντάξεις, επικουρικές και συντάξεις χηρείας Δείτε αναλυτικά τις σημαντικότερες ασφαλιστικές διατάξεις – Τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους οφειλέτες

Σε τρεις άξονες θα «πατάει» το μίνι ασφαλιστικό που αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 11 …

Οικονομία / e-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 72 και 120 δόσεις

Οι παλαιές ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών των 120 δόσεων, καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου του …