Τριπλός ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις και μειώσεις στα εφάπαξ

 

Τριπλές περικοπές -σε κύριες συντάξεις, επικουρικές και στα εφάπαξ- ξεκινούν, σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι και έως το φθινόπωρο, ώστε να εξοικονομηθούν (μαζί με την περιστολή δαπανών στους κλάδους Υγείας) 1,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011.

Τις «έξτρα» περικοπές που θα ξεκινήσουν με την επιβολή υψηλότερων παρακρατήσεων ΛΑΦΚΑ (6% – 14%) σε κύριες και (3%-10%) σε επικουρικές συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ και 300 ευρώ, αντίστοιχα, και θα συνεχιστούν με μειώσεις στα εφάπαξ και, από 1/1/2012, στα ποσά των επικουρικών, επικυρώνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας προκύπτει και από εννεασέλιδο κείμενο το οποίο διένειμε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η υπουργός Λ. Κατσέλη, και στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά τα ποσά που θα εξοικονομηθούν μέσω περικοπών και εισφορών (βλέπε στο πινακογράφημα).

Ο λογαριασμός
Τα ποσά που προβλέπονται είναι επιπλέον των όσων, ήδη, «εξοικονομούνται» (από το ΛΑΦΚΑ, τις περικοπές δώρων, την περιστολή δαπανών Υγείας) και τα οποία αποδίδουν φέτος στο σύστημα έσοδα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και μέτρα που θα αρχίσουν να αποδίδουν αργότερα, όπως η συρρίκνωση (τον Ιούλιο) της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών, ο περιορισμός (από το Σεπτέμβριο) του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων, ο έλεγχος στις καταβολές συντάξεων, αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για παροχές – επιδόματα και ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής.

Επικουρικά
Χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης θα ισχύσουν από την 1/1/2012 και για τις επικουρικές συντάξεις. «Θα ξεμείνουν έως το 2015 από αποθεματικά τα επικουρικά ταμεία, αν δεν λάβουμε μέτρα» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, αποκαλύπτοντας ότι τα Ταμεία αυτά εμφανίζουν συνολικό έλλειμμα χρήσης περί τα 740 εκατ. ευρώ.

Οι μειώσεις προβλέπεται να γίνουν σταδιακά σε βάθος τετραετίας και εκτιμάται ότι θα θίξουν και τους ήδη συνταξιούχους «σε όσα ταμεία αδυνατούν να καταβάλουν τις επικουρικές λόγω υψηλών ελλειμμάτων».

ΕΦΑΠΑΞ – εισφορές
Μείωση θα γίνει στα ποσά εφάπαξ που χορηγούν τα ταμεία. Η αρχή θα γίνει από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με άμεση μείωση τουλάχιστον 10% για φέτος και νέες μειώσεις σε… δόσεις τα επόμενα χρόνια, αν δεν αποφασιστεί ως «αντίβαρο» η αύξηση των εισφορών ή η παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Η ΑΔΕΔΥ, με αφορμή τα σενάρια για μειώσεις 30% έως και 50% στο εφάπαξ, ανακοίνωσε ότι «μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση συνιστούν κλοπή».

Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται, τέλος, η επιβολή (στους δημοσίους υπαλλήλους) και η αύξηση (για εργοδότες – εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα) της εισφοράς υπέρ του ΟΑΕΔ, καθώς και αυξήσεις εισφορών, από την 1/1/2012 και μετά, στον ΟΓΑ, στο ΕΤΑΑ (κυρίως στον κλάδο ασφάλισης νομικών) αλλά και στον ΟΑΕΕ.

Πως θα εξοικονομηθούν οι δαπάνες

425 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι με τις 3 εισφορές τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, καθώς και με τη μείωση των εφάπαξ.

425 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης για τους ανέργους και τη στήριξη της απασχόλησης.

445 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την πρόβλεψη αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή επιδομάτων – κοινωνικών παροχών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

365 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις μειώσεις σε παροχές υγείας.

Πηγή: Ημερησία

 

Δείτε ακόμα

Μίνι ασφαλιστικό: Οι 3+1 ανατροπές για αναπηρικές συντάξεις, επικουρικές και συντάξεις χηρείας Δείτε αναλυτικά τις σημαντικότερες ασφαλιστικές διατάξεις – Τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους οφειλέτες

Σε τρεις άξονες θα «πατάει» το μίνι ασφαλιστικό που αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 11 …

Οικονομία / e-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 72 και 120 δόσεις

Οι παλαιές ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών των 120 δόσεων, καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου του …