Καμιά παράταση για τους ημιυπαίθριους

Δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων τακτοποίησης των ημιυπαίθριων, δήλωσαν χθες αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η σχετική προθεσμία λήγει την προσεχή Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011 και από ορισμένες πλευρές ζητείται παράταση. Ωστόσο, από το γραφείο του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τονίστηκε στην «Ημερησία» πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί από το υπουργείο τρεις παρατάσεις.

Πριν από δύο εβδομάδες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χρήστος Σπίρτζης, ζήτησε να υπάρξει νέα παράταση στην υποβολή των δηλώσεων τακτοποίησης των ημιυπαίθριων, αποκάλυψε μάλιστα πως αποτελεί και αίτημα των τραπεζών, οι οποίες έχουν χορηγήσει ενυπόθηκα δάνεια σε ακίνητα όπου έχουν κλείσει παράνομα ημιυπαίθριοι χώροι, υπόγεια κ.λπ.

Οι τράπεζες επιθυμούν τα ακίνητα αυτά να «καθαριστούν» ώστε να μπορούν να μεταβιβαστούν. Οπως είναι γνωστό, στα συμβόλαια επισυνάπτεται πλέον υποχρεωτικά βεβαίωση μηχανικού και ιδιοκτήτη ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Σημειώνεται πάντως πως ακίνητο με παράνομα κλεισμένο χώρο μπορεί να νομιμοποιηθεί και με τον νέο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις (παραδείγματος χάριν για τα υπόγεια) είναι πιο ευνοϊκός από τον παλαιό νόμο. Εδώ η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων τακτοποίησης λήγει στο τέλος Νοεμβρίου.

 

Δείτε ακόμα

Μειωμένα ενοίκια: Η ΑΑΔΕ κλείνει εκκρεμότητες με τους ιδιοκτήτες

Μέχρι το Πάσχα η ΑΑΔΕ επιχειρεί να κλείσει ότι εκκρεμότητες έχει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων …

Αλληλέγγυα ευθύνη διοικούντων – Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει έλλειψη υπαιτιότητας για τη μη στοιχειοθέτηση της ευθύνης

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση της ΑΑΔΕ (Α.1082/2021) με την οποία ορίζονται ενδεικτικά οι περιπτώσεις …