Κρίσιμη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά

Σημεία σύγκλισης για τα εργασιακά θα αναζητήσουν σήμερα ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) στη νέα συνάντηση που έχουν σήμερα μετά τη διακοπή του διαλόγου την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ).

Οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θέτουν θέμα μείωσης των κατώτερων αμοιβών ή κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού. Ζητούν ωστόσο «πάγωμα» των μισθολογικών αυξήσεων για μια τριετία και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση εν όψει του διαλόγου ο ΣΕΒ υπογράμμιζε ότι επιδιώκει να διασφαλίσει «το δίχτυ προστασίας που προσφέρει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα κατώτατα ημερομίσθια και μισθούς, χωρίς αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω για όσο διαρκεί η κρίση».

Υπενθύμιζε παράλληλα ότι έχει υπογράψει τη διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού, στο πλαίσιο της τελευταίας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι προσέρχεται στο διάλογο με την απόφαση να μη συζητήσει θέματα που άπτονται της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κατώτατων ορίων αμοιβών.

Τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος επανέλαβε ότι η Εθνική Σύμβαση είναι ιερή και απαραβίαστη και ξεκαθάρισε ότι η Συνομοσπονδία δεν θα αποδεχθεί μείωση των μισθών, κατάργηση ή μείωση του 13ου και του 14ου μισθού ή ο,τιδήποτε αφορά ωριμάνσεις ή κανονισμούς.

Το σημερινό ραντεβού των κοινωνικών εταίρων κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο ενόψει της αυριανής συνάντησης του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με το κλιμάκιο των εκπροσώπων της τρόικας.

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …