Ξεχωριστά για κάθε σύζυγο η εκκαθάριση φόρου για ακίνητα

euros.house

 

 

 

 

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ εκκαθάριση φόρου θα γίνεται από φέτος για κάθε σύζυγο για τα ακίνητα που κατέχει και δήλωσε στο έντυπο Ε9. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο στο συνολικό σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για ξεχωριστές δηλώσεις και εκκαθαρίσεις όλων των δηλώσεων φορολογίας που κάνουν οι έγγαμοι.

Η ρύθμιση για την ξεχωριστή εκκαθάριση της δήλωσης Ε9 αναμένεται να ενεργοποιηθεί με το νέο πολυνομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο θα μπορεί άμεσα να αποστείλει τα τελευταία 370.000 εκκαθαριστικά πληρωμής του ΕΤΑΚ του 2009, ενώ μετά τις εκλογές όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον ΦΑΠ του 2010 και 2011.

Σε επόμενη φάση, από το 2013 και μετά, εκτιμάται πως θα μπορεί να γίνεται και ξεχωριστή εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος μεταξύ των συζύγων.

Ζητούμενο για το υπουργείο Οικονομικών είναι ο πλήρης διαχωρισμός της εκκαθάρισης που υποβάλλουν οι σύζυγοι ώστε να καταλογίζεται σε κάθε έναν ξεχωριστά το βάρος ή το όφελος που του αναλογεί.
Σύζυγοι που υποβάλουν κοινή φορολογική δεν μπορούν π.χ. να εισπράξουν επιστροφές φορών που δικαιούνται, επειδή αυτές συμψηφίζονται με οφειλές του συζύγου στην εφορία και το Δημόσιο.
Σε τέτοια περίπτωση, από το 2013 και στο εξής όσες γυναίκες το επιθυμούν θα μπορούν να λαμβάνουν ξεχωριστά το εκκαθαριστικό και τις επιταγές για τις επιστροφές φόρου, ακόμα και εάν κάνουν κοινή φορολογική δήλωση με τον σύζυγό τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος φορολογικός νόμος δίνει από το οικονομικό έτος 2012 στους έγγαμους τη δυνατότητα βεβαίωσης του φόρου, που τους αναλογεί, χωριστά στα δύο μέλη του ζεύγους. Για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής θα υπάρχει συγκεκριμένη ένδειξη στο έντυπο Ε1 της δήλωσης, η συμπλήρωση της οποίας θα υποδηλώνει τη βούληση των φορολογουμένων-συζύγων για ξεχωριστή βεβαίωσή του.

Δείτε ακόμα

Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 16 Ιουνίου – Κατά της απεργίας οι πλοιοκτήτες

Τα 13 ναυτεργατικά σωματεία ζητούν την απόσυρση του εργατικού νομοσχεδίου ενώ ο Σύνδεσμος των Ακτοπλόων …

Οι κόφτες στην Επιστρεπτέα Νο 7 Ποιοι θα εισπράξουν από 1.000 έως 100.000 ευρώ με βάση τη νέα κοινή υπουργική απόφαση

Έως τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλουν τις τελικές αιτήσεις για να λάβουν …