Παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων 2014, ζητούν οι λογιστές

Παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που λήγει στις 30 Ιουνίου 2014, ζητούν οι Ομοσπονδίες Λογιστών λόγω και των τεχνικών δυσκολιών στην διαδικασία αποστολής των φορολογικών δηλώσεων, που παρουσιάζει το σύστημα TAXIS net τις τελευταίες ημέρες. Εως τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, ενώ τα τεχνικά προβλήματα υπερφόρτωσης του συστήματος δεν αφήνουν σύμφωνα με τους λογιστές περιθώρια για την υποβολή των δηλώσεων από τους υπόλοιπους φορολογούμενους ως το τέλος του μήνα στο πλαίσιο της αρχικής προθεσμίας.

Ειδικότερα, εκκρεμεί η αποστολή περίπου 3,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε μέρα περίπου 196.000 δηλώσεις. Αριθμός που κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλος. Παράλληλα, το πρόβλημα αφορά και την υποβολή των δηλώσεων των στοιχείων ακινήτων Ε9 η εκκαθάριση των οποίων είχε προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί ως τις 18 Ιουνίου. Στόχος ήταν,στη συνέχεια,με βάση τα στοιχεία από την εκκαθάριση να αποσταλούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα σημειώματα για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ( ΕΝΦΙΑ). Εκτιμάται ότι η καθυστέρηση στην εκκαθάριση θα μεταθέσει χρονικά και την αποστολή των σημειωμάτων για την εξόφληση του φόρου, ο οποίος είχε προγραμματισθεί να καταβληθεί σε έξι δόσεις έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου οδηγείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης χωρίς ωστόσο να μεταβληθούν οι ημερομηνίες πληρωμής των φόρων. Η παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, η αδυναμία των φοροτεχνικών γραφείων να υποβάλουν εγκαίρως τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς και το ότι μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί μόλις το 35% αυτών αναγκάζουν τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών να μεταθέσουν κατά ένα μήνα τις προθεσμίες για την ηλεκτρονική κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων. Η καθυστέρηση, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οφείλεται και στο γεγονός ότι αρκετές αλλαγές της νομοθεσίας (για τη φορολόγηση των ανέργων, φοιτητών και μικροκαταθετών) δεν είχαν διορθωθεί μέχρι και τις 15 Μαΐου. Πλέον οι διορθώσεις αυτές έχουν περάσει στο έντυπο Ε1, με αποτέλεσμα να μπορούν και οι άνεργοι, οι φοιτητές και οι μικροκαταθέτες να συμπληρώσουν τη δήλωσή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά, αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ με την «Ταυτότητα Οφειλής».

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …