Fitch: Ποιες χώρες «απειλούνται» από το Brexit

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα συνεπάγεται μία σειρά κινδύνων για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, το Brexit αναμένεται να δρομολογήσει αρνητικές εξελίξεις σε Ιρλανδία, Μάλτα, Βέλγιο, Ολλανδία, Κύπρο και Λουξεμβούργο, καθώς η έκθεσή τους στη Βρετανία υπερβαίνει το 8% του ετήσιου ΑΕΠ.

Εκτός των προαναφερθέντων χωρών, ο Fitch τονίζει ότι αρνητικές, μεσοπρόθεσμες εξελίξεις αναμένεται να έχουμε και σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία, λόγω της υψηλής τραπεζικής σύνδεσης με τη Βρετανία.

Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποβάθμισης των αξιόχρεων αρκετών κρατών – μελών της Ε.Ε., διευκρινίζοντας βέβαια, ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του Brexit θα είναι ηπιότερος στην Ε.Ε., παρά στη Βρετανία

Ειδική μνεία κάνει και στις πολιτικές προεκτάσεις του Brexit, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως, να ανοίξει τον δρόμο της εξόδου και σ’ άλλες χώρες, στις οποίες το ευρωσκεπτικιστικό αίσθημα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η έξοδος από την Ε.Ε. ενδεχομένως να στερήσει από τη Βρετανία τη Σκοτία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα, θα εκκινήσει εκ νέου τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησής της. Μία τέτοια εξέλιξη, καταλήγει ο Fitch, θα συνεπάγεται ραγδαίες εξελίξεις σ’ όλη την Ευρώπη, δίνοντας ώθηση και σε έτερα αυτονομιστικά κινήματα, όπως η Καταλονία.

naftemporiki.gr

 

Δείτε ακόμα

Επίδομα μητρότητας: Πώς μπορεί να μετατραπεί σε επίδομα πατρότητας

Την έναρξη άσκησης του δικαιώματος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας ορίζει τροπολογία που κατατέθηκε …

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνεται με τριετίες και επίδομα γάμου Αναλυτικά οι πίνακες και τα ποσά που ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας έδωσε στη δημοσιότητα τους πίνακες, …