Στα 300 ευρώ το 2011 το τέλος επιτηδεύματος

ΣTA 300 ευρώ μειώνεται τελικά το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν εφέτος οι επαγγελματίες, επιπρόσθετα της έκτασης εισφοράς που θα επιβληθεί στα εισόδημα νομικών και φυσικών προσώπων.
Από το 2012 και μετά όμως το τέλος θα κλιμακώνεται στα 400-500 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο του εκτελεστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, που κατατέθηκε χθες στη Bουλή από τον υπουργό Oικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ειδικότερα στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι:

• Για το 2011 το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 300 ευρώ, βεβαιώνεται και καταβάλλεται με την ειδική εισφορά.
• Από το 2012 και μετά το τέλος επιτηδεύματος θα ανέρχεται σε 500 ευρώ σε όσους έχουν την έδρα τους σε μεγάλες πόλεις (με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων) ενώ για τις μικρότερες θα είναι 400 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις θα επιβαρύνονται με επιπλέον 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα που έχουν, ενώ το τέλος θα περιορίζεται αναλογικά όταν γίνεται διακοπή του επαγγέλματος μέσα στη χρονιά.

Εξαιρούνται από την πληρωμή οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

Ακόμη, εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα 5 πρώτα χρόνια άσκησης του επιτηδεύματος καθώς και όσοι έχουν λιγότερα από 3 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη (65 έτη).
Με άλλη ρύθμιση ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης εξισώνεται μέχρι 30-9-2013 με το 80% του ισχύοντος τότε συντελεστή Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης και φωτιστικού πετρελαίου, αντίστοιχα, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων.

Αποδείξεις

Χωρίς νέα φορολογικά μέτρα και μέσω της επιπλέον περικοπής δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ εκτιμά το Yπουργείο Οικονομικών ότι θα καλύψει την απώλεια εσόδων 600 εκατ. ευρώ που θα έχει από την απόσυρση της διάταξης για την ακύρωση των επιστροφών φόρου από τις αποδείξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε χθες στη Βουλή ότι έγινε η αναγκαία αναπροσαρμογή των πινάκων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου και επετεύχθη συμφωνία με την τρόικα για το ζήτημα. Oπως είπε, 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν «από μια πιο αισιόδοξη αλλά ρεαλιστική εκτίμηση των εσόδων του 2011», δηλαδή μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί εκτιμάται ότι θα αποδώσουν φέτος επιπλέον 300 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι άλλα 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από περαιτέρω περικοπές δαπανών.

Πηγή: express

 

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …