Παράταση έως 31-1-2013 για τακτοποίηση αυθαιρέτων

ΜΕΧΡΙ τις 31 Ιανουαρίου 2013 παρατείνεται η προθεσμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων, ενώ προβλέπεται έκπτωση 20% για εφάπαξ καταβολή του προστίμου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Παράλληλα, όσοι επιλέξουν να καταβάλουν το 30% του συνολικού προστίμου έως την 31η Ιανουαρίου (σε παλιές και νέες δηλώσεις) θα έχουν έκπτωση της τάξης του 10%. Τέλος, σημειώνεται πως αναστέλλεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η απένταξη από τις ρυθμίσεις του νόμου, καθώς και οι προσαυξήσεις για δηλώσεις που παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η εν λόγω απόφαση προέκυψε λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της βούλησης του ΥΠΕΚΑ να ωθήσει περισσότερους πολίτες στη ρύθμιση και τακτοποίηση των αυθαιρεσιών των ιδιοκτησιών τους

Ακόμα, προβλέπονται οι εξής νέες νομοθετικές ρυθμίσεις:

1. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων παρατείνεται μέχρι 31/1/2013 (Α΄ φάση) και μέχρι 30/6/2013 (Β΄ φάση).
2. Επιτρέπεται η διενέργεια οιασδήποτε δικαιοπραξίας καθώς και η έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης, χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοσχερής εξόφληση του προστίμου, αλλά ενός ποσοστού 30% αυτού μέχρι 31/1/2013 (παλαιών και νέων δηλώσεων).
3. Δίνεται η δυνατότητα περαίωσης μέχρι 31/1/2013 με αποπληρωμή του εναπομείναντος ποσού όλων των εντάξεων που έγιναν με τον ν. 3843/10 (τακτοποίηση Η/Χ και αλλαγών χρήσης), ανεξαρτήτως του ποσού του προστίμου που έχει καταβληθεί έως σήμερα.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ: «Ο νόμος, με την εφαρμογή του, πρέπει να χαράσσει μια κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική καταπολέμησή της στο μέλλον. Παράλληλα πρέπει να αποκατασταθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο εξαιτίας των υφιστάμενων πολεοδομικών υπερβάσεων, με τρόπο δίκαιο και σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 4 ερμηνευτικές εγκύκλιοι και έχουν υπάρξει νομοθετικές παρεμβάσεις μέσω 8 νεότερων νόμων».

Μέχρι τις 23 Αυγούστου είχαν εισπραχθεί 626,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 202,6 εκατ. προέρχονται από τέλη υπαγωγής και τα 423,8 εκατ. ευρώ από πρόστιμα. Μέχρι τις 25 Αυγούστου οι δηλώσεις αυθαιρέτων ανέρχονταν σε 408.140. Το 75% των δηλώσεων αφορά περιπτώσεις με οικοδομική άδεια, έναντι 25% δηλώσεων που αφορούσε περιπτώσεις χωρίς οικοδομική άδεια και το 67% των δηλώσεων αφορά ακίνητα εντός σχεδίου, έναντι ποσοστού 33% που αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου.

Δείτε ακόμα

Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τις 29 Ιουλίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νίκης 5-7 10563 Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ e-mail: press@minfin.gr Πέμπτη, 23 Ιουνίου …

Μειώνονται κατά 0,5 π.μ. οι ασφαλιστικές εισφορές από σήμερα – Οι νέοι μισθοί «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασιας» δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός κοινωνικών υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου

ειώνεται από σήμερα 1/6/2022 το ύψος των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%, ισόποσα …