Ταμεία: Παρατείνεται έως τις 31/7 η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες δίνεται παράταση από το υπουργείο εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ρυθμίσει οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ύψους πάνω 5 δισ. ευρώ, περισσότεροι από 250.000 πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν εισπράξει ως πρώτη δόση περισσότερα από 200 εκατ. Ευρώ.

 

Στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr) έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία «Υπολογισμός Δόσεων Ρύθμισης», η οποία επιτρέπει στον οφειλέτη να υπολογίσει τα στοιχεία της ρύθμισης ανάλογα με το ύψος της οφειλής (αριθμός δόσεων-ποσό δόσης) με χρήση εναλλακτικών σεναρίων.

Επίσης, στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τίθεται σε λειτουργία η νέα εφαρμογή «Ηλεκτρονική καρτέλα οφειλέτη», μέσω της οποίας ο οφειλέτης θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να ενημερώνεται σχετικά με τα στοιχεία των οφειλών του, τα στοιχεία των ρυθμίσεων και τα στοιχεία των πιστώσεων.

Οι ρυθμίσεις και το «κούρεμα των προσαυξήσεων»

Στους οφειλέτες που υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των προσθέτων τελών, εξαιρουμένων των αυτοτελών προστίμων, ως εξής:

Εφάπαξ καταβολή οφειλής, έκπτωση προσαυξήσεων 100%
Ρύθμιση έως 36 δόσεις, έκπτωση 80%
Ρύθμιση από 37 έως και 50 δόσεις, έκπτωση 70%.
Ρύθμιση από 51 έως και 72 δόσεις, έκπτωση 60%.

Και ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά στις αρμόδιες υπηρεσίες ή ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.

Στις ρυθμίσεις του νέου νόμου υπάγεται το σύνολο των οφειλετών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, εκτός του ΝΑΤ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 2/3/2015.

Οι οφειλές ρυθμίζονται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη προς το οικείο ασφαλιστικό ταμείο.

Στο νέο νόμο μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση, μετά από αίτηση τους, οι οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δείτε ακόμα

Μίνι ασφαλιστικό: Οι 3+1 ανατροπές για αναπηρικές συντάξεις, επικουρικές και συντάξεις χηρείας Δείτε αναλυτικά τις σημαντικότερες ασφαλιστικές διατάξεις – Τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους οφειλέτες

Σε τρεις άξονες θα «πατάει» το μίνι ασφαλιστικό που αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 11 …

Οικονομία / e-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 72 και 120 δόσεις

Οι παλαιές ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών των 120 δόσεων, καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου του …