Διόρθωση του Ε9 έως τις 30 Νοεμβρίου

Λάθη και παραλείψεις που εντοπίστηκαν στο έντυπο Ε9 θα πρέπει να διορθώσουν, το αργότερο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει σχετική ειδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαμορφώσουν την οικογενειακή τους κατάσταση όπως ήταν την 1η Ιανουαρίου 2008 και να προβούν σε αλλαγές στοιχείων περιουσιακών δικαιωμάτων για κτίσματα και εκτάσεις γης εντός σχεδίου.

Συγκεκριμένα, μπορούν να προσθέσουν ακίνητα ή να διαγράψουν αυτά που δεν τους ανήκαν 1.1.2008, να αλλάξουν στοιχεία ακινήτων, ακόμα κι αν αυτά είχαν εγγραφεί με νεότερες δηλώσεις από το 2006 έως το 2008 και όχι με την αρχική του 2005.

Όσοι έχουν κληθεί να διορθώσουν το Ε9 μέσω του διαδικτύου στην ιστοσελίδα www.e-9.gr θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτείται να συμπληρωθούν:

– Ο ΑΦΜ του υπόχρεου.

– Ο ειδικός κωδικός που αναγράφεται στην ειδοποίηση.

– Ο αριθμός ειδοποίησης του εκκαθαριστικού της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2008 (αναγράφεται στο πάνω μέρος του εκκαθαριστικού) ή προγενέστερου (μέχρι το 2005) εάν δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα για το οικονομικό έτος 2008.

– Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εκκαθαριστικό θα χρειαστεί ο αριθμός Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου που έχει δηλωθεί στο μητρώο του Taxis. Τα σχετικά στοιχεία θα πρέπει να εισαχθούν χωρίς κενά και με ελληνικούς χαρακτήρες.

2. Διορθώσεις στα στοιχεία της συζύγου ή των προστατευόμενων τέκνων γίνονται μόνο σε εγγραφές με πεδία που έχουν σημειωθεί από την εφαρμογή ως λανθασμένα και εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα. Τα υπόλοιπα στοιχεία δεν μεταβάλλονται.

3. Τα στοιχεία κτισμάτων και οικοπέδων που θα πρέπει να διορθωθούν σημειώνονται με το σύμβολο (!). Πατώντας το σύμβολο εμφανίζονται τα λάθη που ανιχνεύθηκαν στο συγκεκριμένο κτίσμα ή οικόπεδο.

Κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε σημείο εγγραφής εμφανίζεται η φόρμα διόρθωσης, που περιέχει αναλυτικά τα στοιχεία του κτίσματος ή και οικοπέδου που αντιστοιχούν στην εγγραφή επιτρέποντας την αλλαγή των λανθασμένων στοιχείων.

Η διόρθωση είναι δυνατή ακόμη και για εγγραφές που δεν έχουν σημειωθεί ως λανθασμένες. Για την προσθήκη ενός καινούργιου κτίσματος ή οικοπέδου χρησιμοποιείται η οθόνη εισαγωγής η οποία εμφανίζεται με την επιλογή «Προσθήκη». Για τη διαγραφή των στοιχείων μιας συγκεκριμένης εγγραφής χρησιμοποιείται το σύμβολο x.

4. Η οθόνη «Στοιχεία Οικοπέδου/Κτίσματος» επιτρέπει την εισαγωγή ή διόρθωση των στοιχείων ενός κτίσματος ή οικοπέδου. Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται το σύνολο των λαθών που βρέθηκαν, ενώ τα πεδία που απαιτούν διόρθωση σημειώνονται με κόκκινο χρώμα και δεξιά τους εμφανίζεται το σύμβολο (!).

Για τη διόρθωση των οδών που περικλείουν ένα οικοδομικό τετράγωνο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα εντοπισμού με τη βοήθεια χάρτη. Εφόσον έχει συμπληρωθεί ο νομός, ο δήμος ή η κοινότητα ή κοινοτικό διαμέρισμα/οικισμός με την επιλογή «Αναζήτηση με Χάρτη», μπορεί να εντοπιστεί το οικονομικό τετράγωνο του ακινήτου.

5. Η δήλωση υποβάλλεται οριστικά μόνο όταν διορθωθούν όλα τα λάθη.

Δείτε ακόμα

Μίνι ασφαλιστικό: Οι 3+1 ανατροπές για αναπηρικές συντάξεις, επικουρικές και συντάξεις χηρείας Δείτε αναλυτικά τις σημαντικότερες ασφαλιστικές διατάξεις – Τι θα γίνει με τους εγκλωβισμένους οφειλέτες

Σε τρεις άξονες θα «πατάει» το μίνι ασφαλιστικό που αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 11 …

Εργατικές διαφορές: Οδηγός επίλυσης από την Επιθεώρηση Εργασίας Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2023 12:56 Ώστε να καταστούν σαφή τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία

Oδηγό επίλυσης εργατικών διαφορών δημοσίευσε η Επιθεώρηση Εργασίας, αποσκοπώντας στην ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων. Ο …