Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το ασφαλιστικό ν/σ

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης, ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, απάντησε στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν σχετικά με το νομοσχέδιο.

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρξε διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας, ο κ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για «συνεννόηση σε σημαντικότατα ζητήματα».

«Κάποιες στιγμές φτάσαμε στο αδιέξοδο – και φτάσαμε όταν ζητήθηκε να είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στο 48%, για 40 χρόνια ασφάλισης. 

Αυτό οδηγούσε σε ένα σύστημα όπου δεν μπορούσε κανένα ταμείο να σταθεί, αφού θα πλήρωνε 450 ευρώ ο εργαζόμενος το μήνα για 500, 600 ευρώ σύνταξη.

Το σύστημα θα κατέρρεε από μόνο του και θα μιλούσαμε πραγματικά για βασική σύνταξη συν μια ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα», εξήγησε.

«Δεν λέμε ότι πετύχαμε πολλά», παραδέχθηκε και πρόσθεσε:

«Αν φέρναμε όμως το σχέδιο όπως φαινόταν να ζητείται να διαμορφωθεί, φαντάζομαι ότι δεν θα υπήρχε χώρος για να συζητήσουμε τέτοιου είδους ρυθμίσεις».

Για όσους υποστηρίζουν ότι το κράτος περιορίζεται στην εγγύηση της βασικής σύνταξης, αφήνοντας την επικουρική ασφάλιση σε κεφαλοποιητική βάση, αντέταξε ότι «αν ήταν έτσι, ποιος ο λόγος να είχαμε αυστηρούς κανόνες για να καταβάλουν με συνέπεια οι επιχειρήσεις τις εισφορές τους; Αλλάζουμε εντελώς την κατάταξη στα ταμεία, ώστε μετά απ΄ τις αποδοχές των εργαζόμενων, να μπορούν να παίρνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στις εισφορές τους σε περίπτωση πτώχευσης των επιχειρήσεων. Όλα αυτά γίνονται για να υπάρξει εγγύηση των συντάξεων».

«Ακούσαμε πως με τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης, καταργείται η τριμερής χρηματοδότηση. Θέλουμε όμως μια τριμερή χρηματοδότηση με όρους σταθερούς, όπου το κράτος πληρώνει με συνέπεια, ή το Δημόσιο να πληρώνει όποτε θέλει; Υπήρξε καμία επιφύλαξη, ότι στον ΟΓΑ δεν είναι διασφαλισμένες οι συντάξεις;

Οπότε το πρόβλημα δεν είναι η βασική σύνταξη, αλλά το πόσο παρακολουθείς το σύστημα» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εργασίας.

Για τα περί κατεδάφισης του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης, δήλωσε ότι «το σύστημα το καινούργιο λέει πως για όλους υπάρχει μια βάση, τα 360 ευρώ.

Από κει και πέρα, υπάρχει η αναλογική σύνταξη που είναι αποτέλεσμα του χρόνου εργασίας και ασφάλισης – και για κάποιον με σύνταξη 500 ευρώ, η βασική σύνταξη αποτελεί το 80% της συνολικής.

Συνεπώς, ούτε κεφαλοποιητικό είναι το σύστημα, ούτε έχει τα χαρακτηριστικά να ενισχύει τους υψηλόμισθους. Έχει τα χαρακτηριστικά να ενισχύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι».

Διέψευσε ακόμη κατηγορηματικά πως υπάρχει σκέψη για κατάργηση του ΕΚΑΣ.

«Τις στρεβλώσεις θα πρέπει να διορθώσουμε, αλλά το ΕΚΑΣ θα παραμείνει θεσμός αναδιανομής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις επικρίσεις των εκπροσώπων των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός Εργασίας μίλησε για «σημαντική βελτίωση» των συντάξεων στα ταμεία τους, επισημαίνοντας ότι «θα πληρώνουν βέβαια, τα ίδια τα ταμεία τις συντάξεις, αλλά οι κοινωνικοί πόροι θα μοιράζονται δίκαια στο εσωτερικό τους – και όχι οι παλιές γενιές να τα παίρνουν όλα και οι νεώτεροι τίποτα».

«Είναι γεγονός ότι για την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και την αυστηροποίηση των ορίων ηλικίας, ο καθένας να ασκήσει κριτική και να βάλει πολλούς αστερίσκους.

Είναι όμως στο χέρι μας να ασχοληθούμε με τα άλλα, σημαντικά προβλήματα των ταμείων και να τα βοηθήσουμε να ισορροπήσουν οικονομικά με την διασφάλιση των πόρων τους» κατέληξε ο κ. Κουτρουμάνης.

Αλλαγές σε άρθρα του ν/σχ Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε τροποποιήσεις ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα εξής:

-Το όριο ηλικίας των 60 ετών (ή μικρότερο αυτού) που προβλέπεται από τις γενικές καταστατικές διατάξεις ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2011 αυξάνει κατά ένα έτος κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Όπου από τις διατάξεις των ταμείων προβλέπεται χορήγηση μειωμένης σύνταξης στις γυναίκες σε όριο ηλικίας μικρότερου του 60ου, από την 1/1/2011 το όριο αυτό αυξάνεται κατά ένα χρόνο για κάθε έτος μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου.

-Το όριο ηλικίας που προβλέπεται για τη συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθορίζεται από 1/1/2011 στο 57ο έτος της ηλικίας, από 1.1.2012 στο 60 και από 1/1/2013 στο 65 έτος.

-Όπου από τις διατάξεις του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) προβλέπεται συνταξιοδότηση σε ηλικία 60 ετών με 35 έτη ασφάλισης από το 2011 αυξάνει σε 36 και για κάθε επόμενο έτος σταδιακά κατά ένα χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης.

Όπου επίσης στο ΕΤΑΑ προβλέπεται συνταξιοδότηση σε ηλικία 58 ετών με 35 έτη ασφάλισης από το 2011 αυξάνει σε 36 και για κάθε επόμενο έτος αυξάνει σταδιακά κατά ένα χρόνο μέχρι τη συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης. Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους της Βουλής, τα θέματα του νέου ασφαλιστικού θα κανονιστούν από τον κανονισμό του Κοινοβουλίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …