Αυτόματοι οι συμψηφισμοί χρεών και επιστροφών φόρου

«Φρένο» στις επιστροφές φόρου στους φορολογούμενους που, αν και τις δικαιούνται, έχουν μη ρυθμισμένες οφειλές προς την Εφορία βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται ουσιαστικά για τους αυτόματους συμψηφισμούς μη ρυθμισμένων χρεών που έκαναν «πρεμιέρα» χθες, οπότε και η ΑΑΔΕ ταχυδρόμησε τα πρώτα e-mails προς τους φορολογούμενους οφειλέτες, τους οποίους και ενημερώνει:

«ΘΕΜΑ: Αυτόματος Συμψηφισμός Χρέους
Σας γνωρίζουμε ότι διενεργήθηκε αυτόματος συμψηφισμός χρεών σας (μη ρυθμισμένων) με ποσά επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ετών 2015-2019 ή/και με ποσά πληρωμής που έχετε πραγματοποιήσει σε τράπεζα και ήταν σε εκκρεμότητα στη ΔΟΥ σας. Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε για το νέο μειωμένο ποσό της οφειλής σας από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών Εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή στο TAXISnet (www.aade.gr)».

Ουσιαστικά με την εν λόγω κίνηση η ΑΑΔΕ «μπλοκάρει» τις επιστροφές φόρου που τυχόν έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα πρέπει έως το τέλος του τρέχοντος μηνός να πληρώσουν και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα είναι και οι πρώτοι που θα λάβουν το σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ, με το οποίο θα ενημερώνονται ότι έγινε ο συμψηφισμός της οφειλής τους με την επιστροφή που τυχόν δικαιούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θετικό για τους εν λόγω ιδιοκτήτες είναι ότι θα κληθούν να καταβάλουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ στο τέλος του μήνα, οπότε και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι συμψηφισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι από τους συγκεκριμένους συμψηφισμούς θα εξαιρεθούν οι σύζυγοι εφόσον ο ένας δικαιούται επιστροφή φόρου και ο άλλος καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται συμψηφισμός μεταξύ των συζύγων.

Αυτή είναι και η μόνη περίπτωση που οι υπόχρεοι θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία τους για να υποβάλουν το αίτημα συμψηφισμού, αφού σε όλες τις υπόλοιπες η διαδικασία είναι αυτόματη.

Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι στις περιπτώσεις που η οφειλή του ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή του φόρου, τότε ο υπόχρεος θα κληθεί να καταβάλει το ποσό ΕΝΦΙΑ που θα απομείνει μετά τον συμψηφισμό. Από την άλλη πλευρά εάν ο ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερος από την επιστροφή φόρου, τότε ο υπόχρεος θα πρέπει να περιμένει να του πιστωθεί το ποσό που απομένει για επιστροφή στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει.

Επισημαίνεται ότι από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων προέκυψε ότι το 10,93% των φορολογουμένων, δηλαδή 967.127, δικαιούται επιστροφή φόρου, που συνολικά ανέρχεται στο ποσό των 362,7 εκατ. ευρώ.

 

Δείτε ακόμα

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Σημεία συνέντευξης του Υφυπ. Εργασίας για την κατάργηση της παρακράτησης του 30% των εργαζόμενων συνταξιούχων, τις επικουρικές συντάξεις και την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μίλησε για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα για …

Ολες οι αλλαγές στις συντάξεις

Οι τελικές ρυθμίσεις για κύριες, επικουρικές, εφάπαξ και επαγγελματικά ταμεία. Το σχέδιο για την ταχεία …