Δευτέρα ανοίγει η e-πλατφόρμα 120 δόσεων σε Ταμεία – Εφορία Τρεις βελτιώσεις για τους συνταξιούχους ενσωματώθηκαν την τελευταία στιγμή

Με τρεις βελτιώσεις που ενσωματώθηκαν στο «παρά πέντε» της ψήφισης και αφορούν τους συνταξιούχους, ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τη ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις και έχει πάρει πλέον τον δρόμο για το εθνικό τυπογραφείο, ενώ αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση τόσο των χρεών προς τα Ταμεία όσο και προς το Δημόσιο.

Επίσης από τη Δευτέρα μειώνεται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, σε ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

Αυτόματη ένταξη
Αναλυτικότερα, η πρώτη από τις τρεις τροπολογίες προστέθηκε στο άρθρο 7 του νόμου και προβλέπει την «αυτόματη ένταξη» στις 120 δόσεις για όσους συνταξιούχους βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ρύθμισης της οφειλής τους, και η μηνιαία δόση της παρακρατείται από τη σύνταξή τους. Τι αλλάζει για αυτές τις περιπτώσεις των συνταξιούχων που αποπληρώνουν παλιές οφειλές; Όποιο υπόλοιπο οφειλής έχουν σήμερα, αυτό μεταφέρεται αυτόματα στις 120 δόσεις χωρίς να χρειαστεί οι ίδιοι να κάνουν σχετική αίτηση. Το θετικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι επειδή θα αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής του χρέους τους, θα παρακρατείται μικρότερο ποσό από τη σύνταξή τους. Και για αυτούς το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα είναι τα 50 ευρώ.

13η σύνταξη
Η δεύτερη τροπολογία αφορά τη χορήγηση της 13ης σύνταξης σε όσους τραπεζοϋπαλλήλους βρίσκονται ήδη σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και αφορά πρώην εργαζόμενους των τραπεζών Εμπορική, Πίστεως και της Τράπεζας Αττικής. Εκτιμάται ότι είναι συνολικά περίπου 7.800 με 8.000 συνταξιοδοτούμενοι, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν προσυνταξιοδοτικές παροχές από το πρώην ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων). Αυτοί θα λάβουν ανάλογα με το ποσό της προσυνταξιοδοτικής παροχής και την αναλογία της 13ης σύνταξης, η οποία θα πιστωθεί στους λογαριασμούς περίπου 2,6 εκατ. συνταξιούχων την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου.

Μείωση παρακρατήσεων
Με την τρίτη τροπολογία αυξάνονται από 40 σε 60 οι μηνιαίες δόσεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στο μέλλον στη σύνταξη, δηλαδή μετά τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 και θα αποπληρώνουν τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ με παρακράτηση από τη σύνταξη.

Επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως όσοι δεν ενταχθούν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου στις 120 δόσεις και συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η Οκτωβρίου του 2019 αλλά με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, θα μπορούν να αποπληρώσουν αυτές τις οφειλές σε 60 δόσεις και όχι σε 120 δόσεις. Σε αυτή την κατηγορία των μελλοντικών συνταξιούχων με οφειλές προς τα Ταμεία ως ελάχιστη μηνιαία δόση που θα μπορεί να καταβάλλει ορίζονται τα 50 ευρώ.

Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου ανοικτή η ρύθμιση
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η πλατφόρμα θα λειτουργήσει μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ και θα είναι εύχρηστη, προκειμένου κάθε ασφαλισμένος ή υποψήφιος συνταξιούχος να μπορεί να ενταχθεί ηλεκτρονικά στη ρύθμιση. Η ρύθμιση θα μείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε επίσης ότι η πλατφόρμα θα ενημερώνει τον ασφαλισμένο για το πώς διαμορφώνεται η νέα οφειλή του μετά το κούρεμα των προσαυξήσεων και το κούρεμα της βασικής οφειλής, που προβλέπεται για πρώτη φορά. Το νέο ποσό της μειωμένης οφειλής θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Επίσης είπε ότι ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν δεν θέλει το κούρεμα της βασικής οφειλής και θέλει να την αποπληρώσει ολόκληρη, προκειμένου να έχει υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη στο μέλλον.

Στο TAXISnet οι αιτήσεις υπαγωγής
Στο TAXISnet θα μπορεί κανείς να βρει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, που προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων έως 31-12-2018 οφειλών προς τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τελωνεία.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου που ενδιαφέρονται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Ιουνίου. Προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση αποτελεί η υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τα έτη 2013-2017.

Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις πρέπει να καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η καταβολή κάθε δόσης θα γίνεται με βάση Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής στις τράπεζες, είτε στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ είτε μέσω e-banking.

Οι μειώσεις ΦΠΑ
Επιπλέον, σύμφωνα και με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από τη Δευτέρα 20 Μαΐου θα ισχύσουν οι μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ για είδη διατροφής, εστίασης και ενέργεια. Ειδικότερα, από τις 20/5 θα τεθούν σε ισχύ νέοι συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι:

  • από το 24% στο 13% σε μεταποιημένα, συσκευασμένα και τυποποιημένα είδη διατροφής,
  • από το 24% στο 13% στην εστίαση, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων,
  • από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε την Τετάρτη στο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας, με τίτλο: «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Δεκαέξι τροπολογίες με έντονο άρωμα εκλογών
Μπαράζ τροπολογιών που ρυθμίζουν μία ευρεία γκάμα θεμάτων κατέθεσε χθες η κυβέρνηση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που πέρασε από την Ολομέλεια υπήρξαν συνολικά δεκαέξι τροπολογίες, από τις οποίες οι δέκα ήταν υπουργικές και οι έξι βουλευτικές. Οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν αφορούν ζητήματα οικονομικού ενδιαφέροντος (π.χ. εξωδικαστικός, ΕΝΦΙΑ), προβλέπουν τη χορήγηση συγκεκριμένων επιδομάτων και ρυθμίζουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως είναι το Κτηματολόγιο. Ωστόσο ο μεγάλος όγκος των τροπολογιών προκάλεσε τα «πυρά» της αντιπολίτευσης, που επισημαίνει πως κάποιες από τις ρυθμίσεις έχουν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα. Οι βασικότερες ρυθμίσεις που πέρασαν από τη Βουλή είναι οι εξής:

  • Τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα να χορηγηθεί παράταση έως έξι μήνες για την κατάθεση των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο (πέραν της ήδη προβλεπόμενης τρίμηνης παράτασης). Πρόκειται για βουλευτική τροπολογία που έγινε δεκτή.
  • Τροπολογία για το ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Αφορά φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 60.000 ευρώ. Το ποσοστό της μείωσης του κύριου ΕΝΦΙΑ μπορεί να φθάσει και γι’ αυτούς το 30%, αλλά μόνο εφόσον αντιστοιχεί σε ποσό μείωσης μέχρι 100 ευρώ.
  • Τροπολογία για τη βελτίωση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς εντάσσονται και οι οφειλές του 2018. Πλέον οι οφειλέτες προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους και λοιπούς πιστωτές θα μπορούν να ρυθμίσουν και τις οφειλές που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν και το περασμένο έτος.

Τροπολογία με μέτρα επιτάχυνσης έκδοσης οικοδομικών αδειών ανακατασκευής στις πυρόπληκτες περιοχές σε Αττική και Πελοπόννησο, διαγραφή προστίμων για αυθαίρετα που έχουν κριθεί ετοιμόρροπα ή μη κατοικήσιμα και χρήζουν επισκευής και αναστολή προστίμων για τα προ του 2011 αυθαίρετα μέχρι την οριοθέτηση ρεμάτων.

Παράλληλα ψηφίστηκαν τροπολογίες που αφορούν θέματα αποζημιώσεων και επιδομάτων. Ειδικότερα προβλέπεται ενιαία ελεγκτική αποζημίωση για τα Σώματα και Υπηρεσίες Επιθεώρησης Ελέγχου που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ).

Με την ίδια τροπολογία επιτρέπεται η καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού και στους βοηθούς, επιμελητές και επιστημονικούς συνεργάτες των Πανεπιστημίων και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως και 31/12/2016.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογίες, οι οποίες μεταξύ των άλλων προβλέπουν τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους υπαλλήλους φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των φυλακών για την αντικατάσταση των στολών, τη μισθολογική αποκατάσταση των ιατροδικαστών, την παράταση της πιλοτικής περιόδου εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι»).

Πέρασε επίσης τροπολογία με ρυθμίσεις για τα τουριστικά πλοία, ενώ συστήνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Θέματα Υγείας
Κάποιες από τις ρυθμίσεις αφορούν θέματα που σχετίζονται με το υπουργείο Υγείας, όπως:

  • Τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και που έγινε δεκτή από τον υπουργό, περιορίζει κατά το ήμισυ το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Με την ίδια τροπολογία, τίθενται ανώτατα όρια λειτουργίας των φαρμακείων, όπως καθορίζονται ανά Περιφέρεια και για τα αντίστοιχα καταστήματα που πωλούν μη φαρμακευτικά είδη.
  • Τροπολογία που προβλέπει αμοιβή κατά την ιατρική εξειδίκευση του συνόλου των ιατρών.
  • Τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι μπορούν να ανανεώνονται οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι λοιπού επικουρικού προσωπικού σε νοσοκομεία και ρυθμίζονται θέματα μισθοδοσίας αυτών.
  • Τροπολογία για την Κύρωση της από 26/4/2019 τροποποίησης της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Δείτε ακόμα

Ολες οι αλλαγές στις συντάξεις

Οι τελικές ρυθμίσεις για κύριες, επικουρικές, εφάπαξ και επαγγελματικά ταμεία. Το σχέδιο για την ταχεία …

Μειώνεται ο ΦΠΑ για αγροτικά μηχανήματα και εργασίες για την πρόσβαση ΑμεΑ σε κτίρια Τι προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή – Πότε τίθενται σε ισχύ οι νέοι συντελεστές

Τη μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα, από 24% σε 13%, καθώς και στις εργασίες για την …