Έρχεται η ώρα του Fuel Pass 2 – Ποιοι δικαιούνται το επίδομα

Μόλις ανάψουν το «πράσινο φως» οι αρμόδιες υπηρεσίες της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων, εντός της εβδομάδας θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2. Το ίδιο θα συμβεί και για την διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Mε στόχο οι πολίτες που δικαιούνται να λάβουν το Fuel Pass 2 να προλάβουν να το εισπράξουν πριν φύγουν για τις διακοπές του Αυγούστου, σχεδιάζεται, όπως άλλωστε έχει δηλωθεί επανειλημμένως από κυβερνητικούς παράγοντες, η σχετική πλατφόρμα να ανοίξει μέσα στην εβδομάδα.

Αυτή τη φορά οι επιδοτήσεις είναι αυξημένες και κυμαίνονται από 60 έως και 100 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν δυο επιλογές:

Να εκδώσουν την ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων για να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που θα έχει πιστωθεί σε αυτή στα πρατήρια καυσίμων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Όσοι επιλέξουν το smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας, θα έχουν πρόσθετη επιδότηση 15 ευρώ, που σημαίνει ότι η οικονομική ενίσχυση, ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα) και την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου (ηπειρωτική περιοχή ή νησιά), κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ.
Να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Στην περίπτωση αυτή το ύψος της επιδότησης είναι μικρότερο και κυμαίνεται από 45 έως 80 ευρώ.
Η ενίσχυση χορηγείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελεύθερων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει το ατομικό τους εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα). Για το ζευγάρι, το όριο ανέρχεται σε 33.000 ευρώ, με ένα παιδί φτάνει τις 36.000 ευρώ και με δύο τις 39.000 ευρώ. Με τέσσερα παιδιά, αγγίζει τις 45.000 ευρώ. Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, εκτιμάται ότι ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 3,1 εκατ. σε σύνολο 3,5 εκατ. ιδιοκτητών οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου σε αγρότες
Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου στους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Το ποσό που θα μοιραστεί ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχει ανακοινωθεί ότι θα επιστραφεί ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου του α΄ εξαμήνου του 2022. Στην πλατφόρμα θα πρέπει να δηλωθεί η αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν. Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση την αξία των αγορών του α’ εξαμήνου και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.
Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε ακόμα

Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τις 29 Ιουλίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νίκης 5-7 10563 Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ e-mail: press@minfin.gr Πέμπτη, 23 Ιουνίου …

Μειώνονται κατά 0,5 π.μ. οι ασφαλιστικές εισφορές από σήμερα – Οι νέοι μισθοί «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασιας» δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός κοινωνικών υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου

ειώνεται από σήμερα 1/6/2022 το ύψος των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%, ισόποσα …