ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο: Η Επιτροπή κάνει ένα βήμα παραπέρα στην καταπολέμηση της απάτης

Στις 18 Φεβρουαρίου 2020, το Συμβούλιο ενέκρινε νομοθετική δέσμη για τη συλλογή δεδομένων πληρωμών με σκοπό την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, που υπολογίζεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015. Προέβλεπε τη δημιουργία μιας ΕΕ- χρηματοδοτούμενη κεντρική βάση δεδομένων, που ονομάζεται Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Πληροφοριών Πληρωμών (CESOP), όπου όλα τα δεδομένα πληρωμών που συλλέγονται θα αποθηκεύονται και θα υποβάλλονται σε επεξεργασία προς όφελος των κρατών μελών. Το CESOP θα κυκλοφορήσει ζωντανά την 1η Ιανουαρίου 2024.

Μετά από δύο χρόνια εποικοδομητικής συνεργασίας με παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε στις 6 Απριλίου 2022 έναν εκτελεστικό κανονισμό της Επιτροπής, ο οποίος παρέχει ουσιαστικές λεπτομέρειες για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών σχετικά με τον τρόπο αναφοράς της πληρωμής δεδομένα σε εναρμονισμένη μορφή. Ο κανονισμός καθορίζει επίσης τις κύριες λειτουργίες του CESOP καθώς και τα καθήκοντα της Επιτροπής και των κρατών μελών σχετικά με τη διαχείριση του συστήματος, την πρόσβαση στα δεδομένα, την ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το CESOP δημιουργείται από την Επιτροπή βάσει των οδηγιών των κρατών μελών και θα έχει πρόσβαση και θα λειτουργεί μόνο από το Eurofisc.

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/58913/fpa-sto-hlektroniko-emporio-h-epitroph-kanei-ena-bhma-parapera-sthn-katapolemhsh-ths-apaths

Δείτε ακόμα

Ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας από σήμερα Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022

Έως τώρα συνηθίζαμε να έχουμε την ταυτότητα στο πορτοφόλι μας και το δίπλωμα οδήγησης στο …

Έρχεται η ώρα του Fuel Pass 2 – Ποιοι δικαιούνται το επίδομα

Μόλις ανάψουν το «πράσινο φως» οι αρμόδιες υπηρεσίες της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων, εντός της …