Η ΕΕ στοχεύει σε οικονομική αυτονομία μετά την πανδημία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επανατοποθετήσει την οικονομία της για να γίνει πιο ανεξάρτητη από τις παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Ασία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, στην παραγωγή φαρμάκων και μεταποιητών, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος των ηγετών της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών, ο ίδιος δήλωσε ότι η στρατηγική ανεξαρτησία του μπλοκ των 27-εθνών σε βασικά προϊόντα ήταν στα σχέδια της ΕΕ γι’ αυτόν τον αιώνα.

«Η βιομηχανική μας στρατηγική θα προωθήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία και θα διασφαλίσει ότι έχουμε πρόσβαση σε όλους τους απαραίτητους πόρους για να διασφαλίσουμε την ευημερία των πολιτών μας. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, μεγαλύτερη αυτονομία στην παραγωγή επεξεργαστών, ζωτικών φαρμάκων και άλλων βασικών προϊόντων», τόνισε ο Σ. Μισέλ.

Παράλληλα ανέφερε πως «ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία -αυτά δεν είναι μόνο λόγια. Η στρατηγική ανεξαρτησία της Ευρώπης είναι το νέο κοινό μας έργο για αυτόν τον αιώνα. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον. Η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία είναι ο πρώτος στόχος για τη γενιά μας».

Η Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ ανησυχούν για τις αλυσίδες εφοδιασμού της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την παύση που επέφερε η πανδημία του COVID τον Φεβρουάριο σε πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα, οι οποίες παράγουν το 80% των πρώτων υλών για δραστικούς παράγοντες σε ορισμένα φάρμακα ή εξαρτήματα για την αυτοκινητοβιομηχανία.

 

Δείτε ακόμα

Κυκλοφόρησε o Πίνακας Παρακράτησης ΦΜΥ 2020 Ισχύς από 1.1.2020

ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ Φ.Μ.Υ 2020 Ισχύουν από 1/1/2020 Έκδοση  Ιανουάριος 2020 Από 1/1/2020 αλλάζει η φορολογική …

Βουλή: Ρύθμιση για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου προς ιδιώτες

Ρύθμιση για την ταχεία μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες προβλέπει τροπολογία …