Κύπρος: Μέχρι την Πέμπτη παραμένουν κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο, την ώρα που το ευρώ «χτύπησε» για λίγο χαμηλό τετραμήνου

Η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 την επαναλειτουργία των τραπεζικών ιδρυμάτων του νησιού, μετά την αποφυγή της πτώχευσης με το σχέδιο διάσωσης της «τελευταίας στιγμής», με τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να πληρώνουν βαρύ τίμημα, και το ευρώ να υποχωρεί τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Όλες οι τράπεζες της χώρας, οι οποίες έκλεισαν στις 16 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μεγαλύτερων, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν την Πέμπτη αντί της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, αποφάσισε να παρατείνει το κλείσιμο των τραπεζών μέχρι την Πέμπτη, με τη συμβουλή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, προκειμένου «να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του συνόλου του τραπεζικού συστήματος» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου λίγες ώρες πριν ανακοίνωνε ότι όλες οι τράπεζες, εκτός από τα δύο πιο σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα- την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα-, θα επαναλειτουργούσαν την Τρίτη, κάτι που τελικά αναθεωρήθηκε.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς τη Δευτέρα, προβλέπει «επώδυνες αποφάσεις για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία», δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, υποσχόμενος ότι το νησί της Μεσογείου «θα σταθεί και πάλι στα πόδια του».
Η συμφωνία μειώνει σημαντικά το μέγεθος του κυπριακού τραπεζικού τομέα, που θεωρείται δυσανάλογος σε σχέση με την οικονομία του νησιού, καθώς είναι περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερος από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).
Εν τω μεταξύ το ευρώ επιτάχυνε την πτωτική του πορεία αργά το απόγευμα της Δευτέρας, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό από τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η διάσωση της Κύπρου θα λειτουργήσει ως προηγούμενο και για άλλες χώρες, μετά και από μια δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ.
Ο ίδιος υπαναχώρησε αργότερα, λέγοντας ότι η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση και ότι το σχέδιο διάσωσης δεν μπορεί να χρησιμεύσει, μελλοντικά, ως μοντέλο για την επίλυση άλλων θεμάτων στη ζώνη του ευρώ. Το ευρώ έτσι ανέκαμψε ελαφρά μετά από αυτό και διαμορφώθηκε στο 1,2856 δολάρια γύρω στις 1930 GMT, μετά την ολίσθησή του στα 1,2830 δολάρια γύρω 17.15 μ.μ. GMT.
Εκτός από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, οι κυπριακές αρχές θα υπογράψουν τις επόμενες εβδομάδες ένα μνημόνιο με την τρόικα, παρέχοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και αυξήσεις του εταιρικού φόρου που είναι σήμερα 10 – 12,5 %. Σε αντάλλαγμα, θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ η οποία παρέχεται κατά κύριο λόγο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με μια συμβολή από το ΔΝΤ η οποία μένει να ποσοτικοποιηθεί.

Πηγή: express

Δείτε ακόμα

Έκτακτο επίδομα: Πριν από το Πάσχα η καταβολή του – Ποιοι οι δικαιούχοι

Με την ακρίβεια να «γονατίζει» τα νοικοκυριά όλο και περισσότερο και τον πληθωρισμό να φτάνει …

Κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ: Ποιοι μπορούν κάνουν αίτηση για τις 25.000 θέσεις εργασίας

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για το Πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω …