Με διαδικασίες «εξπρές» η νέα λίστα για βαρέα και ανθυγιεινά

Με γνωμοδότηση «εξπρές» νέας 11μελούς Επιτροπής -που συγκροτείται άμεσα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη- θα καταρτιστεί και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου η νέα (μικρότερη) λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Το «πράσινο» φως για την εκκίνηση της διαδικασίας κρίσης των επαγγελμάτων «άναψε» ο Γ. Κουτρουμάνης με απόφαση την οποία υπέγραψε ανασυνθέτοντας την 11μελή επιτροπή κρίσης των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (θα συμμετέχει εκπρόσωπος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας αντί των εμπόρων όπου δεν απασχολούνται εργαζόμενοι σε βαρέα).

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η 11μελής επιτροπή, με βάση την απόφαση του Γ. Κουτρουμάνη, θα αποτελείται «από έναν εγνωσμένου κύρους επιστήμονα, με γνώσεις του εργασιακού και ιατρικού χώρου, στη θέση του προέδρου και 10 μέλη, κατά σειρά, από τη ΓΣΕΕ, το ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης και εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του Σώματος Επιθεώρησης και του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ)».

Η Επιτροπή θα πρέπει να γνωμοδοτήσει έως τον Ιούνιο για την υπαγωγή ή εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στη συνέχεια με κυβερνητική απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου η νέα λίστα περιλαμβάνοντας τουλάχιστον 250.000 λιγότερους εργαζόμενους σύμφωνα με την οδηγία του επικαιροποιημένου Μνημονίου (σελ. 117) που ορίζει ότι δεν θα μπορεί να είναι στη λίστα πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού (έναντι 30% σήμερα).

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2015 (δεν θίγονται όσοι έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά). Για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα, θα αυξηθούν «αυτόματα» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζόμενους), θα «χάσουν» επιδόματα και θα διατηρήσουν μόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στο μισθό για όσες ημέρες ήταν ενταγμένοι στα βαρέα.

ΤΑ ΟΡΙΑ
Ακόμη και όσοι παραμένουν στα βαρέα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σταδιακή αύξηση, από την 1/1/2012, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αν δεν συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση, από 1/1/2011 έως την 1/1/2017, όλων των ορίων ηλικίας, από το 55ο στο 60ό (για πλήρη σύνταξη) και από το 53ο στο 58 (για μειωμένη) για όσους θα έχουν 10.500 ένσημα από τα οποία 7.500 σε βαρέα.

Το 60ό θα είναι το ελάχιστο όριο ηλικίας (από το 55ο το 2010) και για όσους θα συμπληρώσουν έως το 2015 τουλάχιστον 4.500 ένσημα από τα οποία τα 3.600 σε βαρέα (το 2011 είναι το 56ο, το 2012 το 57ο, το 2013 το 58ο, το 2014 το 59ο και το 2015 το 60ό).
Πηγή: Ημερησία

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …