«Μαραθώνιος» 7 ημερών για το PSI

 

Αγώνας δρόμου επτά ημερών για μια οριστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ξεκινά με τη συνεδρίαση του Eurogroup, μετά την απροσδόκητη τροπή που πήραν οι διαπραγματεύσεις αργά το βράδυ της Παρασκευής, υπό το βάρος των νέων πιέσεων ΔΝΤ και Γερμανίας, ώστε οι ιδιώτες να δεχθούν ακόμη χαμηλότερα επιτόκια στα νέα ομόλογα, σύμφωνα με πληροφορίες κάτω του 3,5% μεσοσταθμικά. Πηγές υποστηρίζουν πως «θα αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη να είχαμε σήμερα μια συμφωνία». Οπως σημειώνουν στόχος είναι έως τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου να έχει «κλειδώσει» μια οριστική συμφωνία για το PSI, ώστε να προλάβει να υλοποιηθεί εγκαίρως και να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία στα μέσα Μαρτίου.

Τότε η Ελλάδα πρέπει να καλύψει ομολογιακές λήξεις 14,5 δισ. ευρώ τις οποίες δεν μπορεί να πληρώσει χωρίς το νέο «πακέτο» από την Ε.Ε.

Βιωσιμότητα χρέους
Με μεγάλο «αγκάθι» την εύρεση συμβιβαστικής λύσης για τα επιτόκια των νέων ομολόγων ώστε, να ικανοποιούνται οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που βαίνουν επιδεινούμενες, και να διασφαλιστούν θεμιτά ποσοστά συμμετοχής από τους ιδιώτες, σε εθελοντική βάση, οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το ελληνικό PSI παρατείνονται, με όλα πλέον τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Β. Σόιμπλε
Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των ιδιωτών, η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει κείμενο με τα βασικά σημεία για το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση του ελληνικού δημοσίου με τους ιδιώτες για το haircut. Στη συζήτηση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε που σύμφωνα με πληροφορίες συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ελληνα ομόλογό του μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να επιμείνει στη θέση του Βερολίνου για μεσοσταθμικό επιτόκιο ακόμη και κάτω του 3%, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Το Eurogroup αναμένεται να καταστήσει σαφές στην Αθήνα ότι PSI και νέα σύμβαση είναι «συγκοινωνούντα δοχεία», προειδοποιώντας ότι αναμένουν λεπτομέρειες για μέτρα και μεταρρυθμίσεις του νέου Μνημονίου.

Οσον αφορά στο PSI, πηγές του ελληνικού οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως «θα αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη εάν είχαμε συμφωνία σήμερα» και εκτιμούν πως από τη συζήτηση που θα γίνει σήμερα η ελληνική πλευρά θα λάβει κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να κινηθεί από εδώ και στο εξής. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως στη συζήτηση θα τεθούν και ζητήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους: Στην τρόικα πληθαίνουν οι φωνές πως ίσως η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου να μην είναι επαρκής για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, υπό το βάρος των επιδεινούμενων προβλέψεων για την ύφεση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύονται οι νέες πιέσεις ΔΝΤ – Γερμανίας, οι ιδιώτες να δεχθούν ακόμη χαμηλότερα επιτόκια και κατ’ επέκταση ακόμη υψηλότερες ζημίες στην επιχειρούμενη ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων μέσω του PSI, τα οποία ορισμένες πηγές προσγειώνουν κάτω του 3,5% σε μέσα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες με δεδομένες τις αρνητικές διαθέσεις Γερμανίας και Γαλλίας για αύξηση της συμμετοχής τους στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας το Eurogroup αναμένεται να εξετάσει τις δυνατότητες ενίσχυσης της στήριξης της Ελλάδας από τον ευρωμηχανισμό διάσωσης, ζήτημα που αναμένεται να τεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής.

Δημοσίευμα του Dow Jones επικαλούμενο πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις υποστηρίζει πως χώρες της Ευρωζώνης ζητούν νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, υπό το βάρος επιδεινούμενων προβλέψεων για την ύφεση.

«Βραχυπρόθεσμα, για παράδειγμα, περιμέναμε ύφεση 2,8% φέτος και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013. Τίποτα από τα δύο δεν φαίνεται πιθανό. Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη και πιθανότητα θα συνεχιστεί και του χρόνου. Υπάρχουν αιτήματα από μερικές πιστώτριες χώρες για νέα έκθεση βιωσιμότητας πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ώστε να γνωρίζουμε που στεκόμαστε», αναφέρει η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο. Μία από τις πηγές του Dow Jones εκτιμά πως ανεξάρτητα των τελευταίων επιπλοκών στις συζητήσεις, η τρόικα δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει προσθέτοντας, χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες, πως υπάρχουν σκέψεις για ένα επείγον δάνειο γέφυρα (bridge – loan) ως τελευταία λύση. «Δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις (για χρεοκοπία της Ελλάδας)» σημειώνει. «Ετσι ακόμα και αν οι συζητήσεις για το κούρεμα καθυστερήσουν θα υπάρξει τρόπος για την Ελλάδα να πληρώσει τα ομόλογα το Μάρτιο» αναφέρει.

Νέα έκθεση
Την ίδια ώρα πηγή της Ευρωζώνης την οποία επικαλείται το Reuters αναφέρει πως ίσως και σήμερα, το αργότερο έως τα μέσα της εβδομάδας θα είναι έτοιμη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με το ίδιο στέλεχος να σημειώνει πως πολλά θα εξαρτηθούν από αυτή. «Θα επιδιώξουμε να δοκιμάσουμε τα νερά στα κράτη – μέλη διότι με δεδομένες τις πολύπλοκες συνδέσεις μεταξύ της συνεισφοράς των ιδιωτών και των κρατών μελών θα θέλουμε να έχουμε την υποστήριξη των μελών για μια συμφωνία» σημείωσε.

Το μεγάλο θέμα που προκύπτει από τη νέα τροπή που παίρνουν τα πράγματα, μετά τις νέες πιέσεις ΔΝΤ – Γερμανίας για χαμηλότερα επιτόκια και την αμφισβήτηση των υποθέσεων της 26ης Οκτωβρίου, είναι το πόσο εθελοντική μπορεί να παραμείνει μια τέτοια ανταλλαγή, με αρκετούς τραπεζίτες να προειδοποιούν πως πλέον απειλείται σοβαρά ο εθελοντικός χαρακτήρας του PSI.

«Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή σε επιτόκια που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και ποσοστά συμμετοχής σε εθελοντική βάση» σημειώνει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος.

Εν τω μεταξύ, το IIF με διαρροές και δηλώσεις έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες που κυκλοφόρησαν, ότι δηλαδή, οι διαπραγματεύσεις «πάγωσαν» για μια ακόμη φορά, με την αποχώρηση του Τσ. Νταλάρα για το Παρίσι το πρωί του Σαββάτου με συνεργάτες του κ. Νταλάρα να διαβεβαιώνουν πως η μετάβαση στο Παρίσι ήταν προγραμματισμένη και πως ο επικεφαλής του IIF θα βρίσκεται στη διάθεση των ελληνικών αρχών τηλεφωνικά ανά πάσα στιγμή. «Τα στοιχεία ενός πρωτοφανούς PSI σε εθελοντική βάση μπαίνουν στη θέση τους» υποστήριξε το IIF, μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής, τονίζοντας πως «τώρα είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά και να αδράξουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε αυτή την ιστορική συμφωνία και να συμβάλλουμε στη σταθεροποίηση της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας». Οι συζητήσεις για το PSI συνεχίστηκαν σε τεχνικό επίπεδο με εκπροσώπους της Ελλάδας και του IIF μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σταυροδρόμι…
Αισιόδοξος ότι θα μετατραπεί σε συμφωνία η πρόταση για το PSI, που παρέδωσε τις προηγούμενες μέρες στην ελληνική κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Τσ. Νταλάρα, προειδοποιώντας όμως ότι η πρόταση αυτή εξαντλεί τα όρια για μια ανταλλαγή σε εθελοντική βάση. «Τα βασικά κομμάτια έχουν μπει στο παζλ», είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 από το Παρίσι, αλλά δεν «άνοιξε τα χαρτιά του» για το περιεχόμενό της και απέφυγε να δεσμευθεί για το χρόνο επίτευξης της συμφωνίας. Είπε δε πως το θέμα είναι πλέον στο «στρατόπεδο» της τρόικας και έκανε λόγο για «σταυροδρόμι». Οπως είπε είναι «εθελοντική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία».

Το σημείο
Σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των ιδιωτών, η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει κείμενο με τα βασικά σημεία για το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση του ελληνικού δημοσίου με τους ιδιώτες για το haircut.

Ενίσχυση
Σύμφωνα με πληροφορίες με δεδομένες τις αρνητικές διαθέσεις Γερμανίας και Γαλλίας για αύξηση της συμμετοχής τους στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας το Eurogroup αναμένεται να εξετάσει τις δυνατότητες ενίσχυσης της στήριξης της Ελλάδας από τον ευρωμηχανισμό διάσωσης, ζήτημα που αναμένεται να τεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγή: Ημερησία

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …