Πότε θα αποφασιστεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού Τα κονδύλια του προϋπολογισμού που θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εργασίας ανέρχονται περίπου στα 22 δισ. ευρώ και θα είναι 2 δισ. ευρώ ή 10% παραπάνω σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα αποφασιστεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

«Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει με τον νέο χρόνο και θα πάρει μερικούς μήνες, καθώς θα υπάρξει διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους, με την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ και μετά θα καταθέσω ως υπουργός Εργασίας την πρότασή μου στο υπουργικό Συμβούλιο. Από 1/1/2022 έτσι κι αλλιώς ισχύει η μικρή αύξηση του 2% που ανακοινώσαμε το καλοκαίρι και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα έχει ληφθεί η απόφαση και για τη νέα αύξηση, η οποία θα έχει αντανάκλαση της πορείας της οικονομίας και της ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Σκάι.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κονδύλια του προϋπολογισμού που θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εργασίας, ανέφερε ότι ανέρχονται περίπου στα 22 δισ. ευρώ και αν αφαιρέσει κανείς τις δαπάνες που αφορούν στον κορονοϊό, θα είναι 2 δισ. ευρώ ή 10% παραπάνω σε σχέση με το 2019. «Και το λέω γιατί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μια κριτική ότι δε νοιαζόμαστε για την κοινωνία. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε δράσεις του ΟΑΕΔ, επιδόματα ανεργίας, στο ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης, σε προνοιακά επιδόματα, ενώ έχουμε κι ένα νέο κονδύλι για τη δεύτερη ευκαιρία. Αντίστοιχα, για τους συνταξιούχους είναι 336 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι γιατί θα δοθούν περισσότερες συντάξεις. Έχουν ήδη δοθεί αυξήσεις με τον νόμο Βρούτση, για μια σειρά συνταξιούχων που διόρθωσε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε δε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι να κλείσει το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων τονίζοντας ότι το 2019 υπήρχαν 130.000 αποφάσεις για εκκρεμείς συντάξεις, το 2020 ήταν 161.000 και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχαν ξεπεράσει τις 200.000 που σύμφωνα με τον υπουργός αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας και η εντολή του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει γρήγορα το νέο ταμείο (ΤΕΚΑ) για τις επικουρικές συντάξεις των νέων, οι οποίοι θα έχουν τον ατομικό κουμπαρά.

Τέλος, σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο υπουργός τόνισε ότι θα προκαλέσει επανάσταση στην αγορά εργασίας. «Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μαύρη και η υποδηλωμένη εργασία. Με την κάρτα εργασίας θα ελέγχεται πότε ο εργαζόμενος φτάνει στη δουλειά, πότε φεύγει, τι υπερωρίες κάνει και δε θα μπορεί να τον κλέβει κανένας», διευκρίνισε και συμπλήρωσε ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (τράπεζες, σούπερ μάρκετ) από τον Ιούνιο του 2022.

Δείτε ακόμα

Υπουργείο Εργασίας Κηρύσσονται υποχρεωτικές οι ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και Ηρακλείου

4 Μαΐου 2023 Δελτίο Τύπου Κηρύσσονται υποχρεωτικές οι ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και Ηρακλείου Από …

Εκτός νέας ρύθμισης 36-72 δόσεων ρυθμισμένες του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ του 2022

Εκτός της νέας ρύθμισης των 36 – 72 μηνιαίων δόσεων τίθενται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος φυσικών και …