Ρωσία: Ποιες μεγάλες εταιρείες φεύγουν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μεγάλη έξοδο εταιρειών από τη Ρωσία, αντιστρέφοντας μία πορεία τριάντα ετών που δυτικές και άλλες επιχειρήσεις επένδυαν στη χώρα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991.

Η λίστα των εταιρειών, που κόβουν τους δεσμούς τους ή επανεξετάζουν τη λειτουργία τους, αυξάνεται ώρα με την ώρα καθώς οι δυτικές χώρες κλιμακώνουν τις κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας, κλείνουν τους εναέριους χώρους στα αεροπλάνα της και αποκλείουν τράπεζές της από το διατραπεζικό σύστημα πληροφοριών Swift.

Η δραστηριότητα ξένων επιχειρήσεων στη Ρωσία έχει γίνει πολύ δύσκολη εν μέσω των κυρώσεων και ειδικότερα της απαγόρευσης από τις ΗΠΑ των συναλλαγών με την κεντρική τράπεζά της.

Κάποιες εταιρείες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι, τόσο οικονομικοί όσο και σε σχέση με τη φήμη τους, είναι πολύ μεγάλοι για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Για κάποιες άλλες εταιρείες, η απόφαση να φύγουν από τη Ρωσία αποτελεί το τέλος μίας περιόδου δεκαετιών επικερδών, αν και ενίοτε ριψοκίνδυνων, επενδύσεων.
H BP άνοιξε τον δρόμο και ακολούθησαν άλλες ενεργειακές

Οι μεγάλες ξένες ενεργειακές εταιρείας επένδυαν στη Ρωσία από τη δεκαετία του 1990. Ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα, η BP, ηγήθηκε της εξόδου από τη ρωσική αγορά με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Κυριακής ότι θα πουλήσει το μερίδιό της 20% στην κρατικά ελεγχόμενη Rosneft, μία κίνηση που μπορεί να προκαλέσει μία ζημιά 25 δισ. δολαρίων για την ίδια και στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής της πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά ένα τρίτο.

Η Shell ακολούθησε τη Δευτέρα. Επικαλούμενη τη ρωσική «παράλογη στρατιωτική επιθετικότητα», η εταιρεία ανακοίνωσε το τέλος της εταιρικής σχέσης της με την κρατική Gazprom, περιλαμβανομένων της επένδυσης στο project υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-II και της ανάμειξής της στον αγωγό Nord Stream 2, τον οποίο μπλόκαρε η Γερμανία την περασμένη εβδομάδα. Η αξία των δύο αυτών projects ανέρχεται σε 3 δισ. δολάρια.

Ο Kwasi Kwarteng, ο Βρετανός υπουργός για τις επιχειρήσεις, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Shell, Ben van Beurden, για να συζητήσουν την εμπλοκή της εταιρείας και καλωσόρισε την κίνηση.the U.K. business secretary, met with Shell Chief Executive Officer Ben van Beurden on Monday to discuss the company’s involvement and welcomed the move.

Την Τρίτη, αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί προοδευτικά από το μεγάλο κοίτασμα αργού στη Ρωσία την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει στο πλαίσιο κοινοπραξίας με ρωσικές, ινδικές και ιαπωνικές εταιρείες, το έργο Σαχαλίνη-1.

Η Equinor, που είναι η μεγαλύτερη νορβηγική ενεργειακή εταιρεία της Νορβηγία και ελέγχεται από το κράτος, ανακοίνωσε επίσης ότι θα αρχίσει να αποσύρεται από κοινοπρακτικές εταιρείες της στη Ρωσία, αξίας ύψους περίπου 1,2 δισ. δολαρίων.

Η γαλλική TotalEnergies, η οποία συμμετέχει σε μεγάλες επενδύσεις σε LNG στη Ρωσία, ανέφερε ότι δεν θα παρέχει πλέον κεφάλαια για νέες επενδύσεις στη χώρα, ένας ήπιος συμβιβασμός υπό το βάρος των εντεινόμενων πολιτικών πιέσεων.

Ο γιγαντιαίος ιταλικός όμιλος του τομέα των υδρογονανθράκων ENI σκοπεύει να πουλήσει τη συμμετοχή του, που φθάνει το 50%, στον αγωγό αερίου Blue Stream, έργο στο οποίο συμμετέχει εξ ημισείας ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενημέρωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η ENI έχει την πρόθεση να πουλήσει το μερίδιό της» στον Blue Stream, που «συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία» μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο ιταλικός όμιλος μιμούμενος το παράδειγμα των άλλων μεγάλων εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και του αερίου
Φυγή και αυτοκινητοβιομηχανιών

Η Volvo Car AB και η Volvo AB που κατασκευάζει φορτηγά, ανακοίνωσαν επίσης ότι σταματούν τις πωλήσεις και την παραγωγή τους στη Ρωσία.

Η Harley-Davidson ανέφερε ότι ανέστειλε τη λειτουργία της επιχείρησής της στη Ρωσία, στην οποία – μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή – αντιστοιχούσε το 31% των πωλήσεων μοτοσικλετών της πέρυσι.

Η General Motors ανέφερε ότι σταματά τις εξαγωγές στη Ρωσία, επικαλούμενης «μία σειρά εξωτερικών παραγόντων, περιλαμβανομένων θεμάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και άλλων εκτός του ελέγχου της εταιρείας». Η GM εξάγει περίπου 3.000 οχήματα τον χρόνο στη Ρωσία από τις ΗΠΑ.

Στην Ιαπωνία, οι περισσότερες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ανέφεραν ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία θα διατηρηθούν ως έχουν, αλλά η Mitsubishi Motors δήλωσε ότι θα συνεδριάσει για να αξιολογήσει τον κίνδυνο λειτουργίας της εκεί.

Άλλες εταιρείες βλέπουν τις τιμές των μετοχών τους να βουλιάζουν. Η μετοχή της Renault έκανε βουτιά 12% τη Δευτέρα καθώς η ρωσική είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της.

Η Ford ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να φύγει από την κοινοπραξία της στη Ρωσία με τη Sollers για την παραγωγή εμπορικών βαν, τουλάχιστον όχι τώρα.

Η Mastercard και η Visa ανέφεραν ότι μπλοκάτουν ορισμένες δραστηριότητες στη Ρωσία από τα δίκτυα πληρωμών τους για να συμμορφωθούν με τις διεθνείς κυρώσεις.

Δείτε ακόμα

Υπουργείο Οικονομικών Ολοκληρώνεται η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS. Πορεία. Πρόστιμα

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών 2 Απριλίου 2024 Δελτίο Τύπου Ολοκληρώνεται με επιτυχία η διασύνδεση των …

Υπουργείο Εργασίας: Μεγαλύτερη του πληθωρισμού η αύξηση του κατώτατου μισθού

Στην κριτική ότι την όποια αύξηση κατώτατου μισθού την «τρώει» η αυξημένη φορολογία, απάντησε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών …