Σε ισχύ από τον Ιούλιο ο ΕSM

Ο ΝΕΟΣ ευρωπαϊκός μηχανισμός οικονομικής διάσωσης (ESM) θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Ιούλιο, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι οι «κατά συρροήν» υποβαθμίσεις των οικονομιών της ευρωζώνης από τους οίκους αξιολόγησης επισπεύδουν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής. H τριμερής συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι με την Αγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί μετατίθεται για μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 30ής Ιανουαρίου.

Χθες, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε, δήλωσε ότι «οι μηχανισμοί αντιμετώπισης κρίσεων ενισχύονται. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ESM, θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012, νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμμαστιστεί». Κατά τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, χωρίς καθυστερήσεις συνεχίζονται οι εργασίες αποτίμησης των κεφαλαίων του ΕSM, αλλά και του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι «θα ασχοληθούμε το γρηγορότερο δυνατόν με τη δυνατότητα διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη που είναι αναγκαίο να στηριχθεί με την ενίσχυση της προσφοράς και την υποβοήθηση της ζήτησης. Πρέπει να δημιουργηθεί μια στρατηγική, κινητοποιώντας όλα τα μέσα που βρίσκονται στη διάθεση της Ε.Ε., και, ακόμη σημαντικότερο, των κρατών – μελών της». Ηδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τους εταίρους της διεθνώς μελετά τη δυνατότητα να ενισχυθούν οι πόροι των δύο οργανισμών και με τη συμβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σχετικά με την κατάσταση στην Ιταλία, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα έως σήμερα επιτεύγματα της ιταλικής κυβέρνησης και τόνισε ότι «τα όσα θα μπορέσετε να παρουσιάσετε, μετά τις πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησης, θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά». «Είμαστε και οι δύο πεπεισμένοι ότι η χρηματοοικονομική σταθερότητα είναι το σημείο – κλειδί, όχι μόνο για την ευρωζώνη, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Μάριο Μόντι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το κυβερνητικό διάταγμα που θα περιέχει το σύνολο των μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς, πρόκειται να δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Μάριο Μόντι κάλεσε σε σύσκεψη τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του στη Βουλή, για να τους εκθέσει τις νέες του κινήσεις, και, ιδίως, τις λεπτομέρειες του πακέτου για την απελευθέρωση της αγοράς. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναβάλλεται για τον Φεβρουάριο η συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, που είχε προγραμματισθεί για την Παρασκευή, 20 του μήνα, στη Ρώμη.

Πηγή: express.gr

 

Δείτε ακόμα

Μειώνονται κατά 0,5 π.μ. οι ασφαλιστικές εισφορές από σήμερα – Οι νέοι μισθοί «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασιας» δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός κοινωνικών υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου

ειώνεται από σήμερα 1/6/2022 το ύψος των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%, ισόποσα …

Τροπολογία Πώς θα εκδίδονται οι συντάξεις fast track και οι «συντάξεις εμπιστοσύνης»

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ανακοίνωση Τύπου 11 Απριλίου 2022 Πώς θα εκδίδονται οι συντάξεις …