Σταθάκης: Μέχρι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Μέχρι τη Δευτέρα, θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ για την ανάπτυξη. Είναι, όπως είπε, ένα από τα σημεία αιχμής της κυβερνητικής πολιτικής, στα οποία περιλαμβάνονται ακόμη:

– Η βελτίωση της χρηματοδότησης (“δεν μπορεί να έλθει ανάπτυξη με τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα”, είπε) με ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ, δραστηριοποίηση αναπτυξιακών τραπεζών, αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο.

– Το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

– Η απλούστευση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, με στόχο σε λίγους μήνες η ίδρυση επιχειρήσεων να γίνεται σε μία ημέρα από τρεις που απαιτούνται σήμερα.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάζει οριστικό τέλος στα πολιτικά σενάρια και διαμορφώνει ένα σταθερό πλαίσιο, που είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, για να κινητοποιηθούν επενδύσεις, χρειάζεται, ωστόσο, όπως σημείωσε και ρύθμιση του χρέους, που θα διασφαλίζει στο μακροχρόνιο επενδυτή ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μία νέα κρίση χρέους.

Το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός δεν φτάνουν, ο μόνος τρόπος είναι να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα και, για να γίνει αυτό, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να αντιμετωπιστεί το ζητημα των κόκκινων δανείων, ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι αυτοπαγιδευμένη και ότι, αν δεν ξεπεράσει τις ιδεοληψίες και δεν βελτιώσει τη διοικητική ικανότητα, η ευκαιρία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα πάει χαμένη. Στάθηκε στην ανάγκη μείωσης των φόρων με παράλληλη μείωση των δημόσιων δαπανών, καθώς και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που έχει βαλτώσει, όπως ανέφερε, μετά τις εκλογές. Τόνισε, επίσης ότι δεν πρέπει να τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες σε σχέση με την έλευση επενδύσεων, εξαιτίας της ρύθμισης του χρέους.

Την έλλειψη εμπιστοσύνης ανέδειξε ως βασικό πρόβλημα της χώρας σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων για τη χάραξη στρατηγικής για την ελληνική οικονομία.Παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων από τον κλάδο των τροφίμων, της μεταλλουργίας κ.α. επικαλέστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος, για να προτείνει λιγότερη ενασχόληση του επιχειρηματικού κοσμου με το κράτος. “Να ασχολούμαστε λιγότερο με το κράτος, τα κινητρα, τα αντικίνητρα και τη φορολογία, αν υποβαθμίσουμε τη σημασία του κράτους, τότε αυτό θα κάνει στην άκρη”, ανέφερε, τονίζοντας ότι το πιο ισχυρό πλεονέκτημα κάθε επιχείρησης είναι το μάνατζμεντ που καταφέρνει επιτυχίες, παρά τις δυσκολίες.

Μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ, ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέδειξε, επίσης, τη σημασία της υποκατάστασης εισαγωγών απο εγχώρια προϊόντα, λέγοντας ότι ξοδεύουμε 350 εκατ. ευρώ το χρόνο για εισαγωγές τομάτας, καθώς και ότι εισάγουμε 24.000 τον. λεμονιών, ετησίως, από τη Χιλή.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αν. Καλλιτσάντσης, μίλησε για επιλογή έργων, χωρίς οικονομική λογική, αναφέροντας ως παράδειγμα την υποβρύχια ζεύξη της Σαλαμίνας, ενώ άλλες υποδομές, όπως η σύνδεση της Ελευσίνας με τη Θήβα θα είχαν μεγαλύτερο όφελος για το σύνολο της χώρας.

Προειδοποίησε, επίσης, για κινδυνο μπλακ αουτ στην Κρήτη, μετά το 2019, λόγω απόσυρσης παλαιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αν δεν προχωρήσει η μεγαλη ηλεκτρική διασύνδεση ισχύος 1000 μεγαβάτ με την ηπειρωτική Ελλάδα. Είπε, επίσης ότι η επιλογή της μικρής διασύνδεσης, 260 μεγαβάτ, που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ, δεν θα λύσει το πρόβλημα και δεν μπορεί να ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ, για το οποίο χρειάζεται συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα-εκτίμηση την οποία, ωστόσο, χαρακτήρισε λανθασμένη ο παριστάμενος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Τέλος, τις ευκαιρίες ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική, αλλά και τη διεθνή αγορά, παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της ELPEN

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …