Θ. Πλεύρης: Αίρονται έως τέλη Μαρτίου τα περισσότερα μέτρα για εμβολιασμένους – Παραμένουν για ανεμβολίαστους

«Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για άρση μέτρων στους ανεμβολίαστους, προφανέστατα θα παραμείνουν τα μέτρα» ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας. Ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε πως οι ανεμβολίαστοι έχουν κάνει μια επιλογή, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν οι ίδιοι, ενώ είναι κίνδυνος και για την κοινωνία. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να έχουν την κανονικότητα που έχουν οι εμβολιασμένοι.

«Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί. Προφανώς κάποια θα παραμείνουν, όπως η μάσκα και κάποια μέτρα αποστάσεων, τα οποία, όμως, δεν επηρεάζουν την κανονικότητα» σημείωσε, εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας, με σύσταση πάντως για «όχι σε εφησυχασμό».

Δεν επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ
Μιλώντας στον «Ant1», ο υπουργός τόνισε πως οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΕΣΥ την 1η Απριλίου. Όπως είπε, δύο είναι τα σενάρια: Ή ότι ο εμβολιασμός θα αποτελεί τυπικό προσόν, επομένως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα φύγει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή θα παραταθεί η αναστολή για όσο διαρκεί η πανδημία, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

«Η εισήγηση που έχω κάνει ως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση – γιατί εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής – είναι ότι ασχέτως της πανδημίας, ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς θα πρέπει να είναι τυπικό προσόν και όποιος δεν εμβολιάζεται, να μη μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ» υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Μπορεί να επανέλθει από Σεπτέμβριο ο κορωνοϊός
Αναφερόμενος στην «Όμικρον», επισήμανε πως είναι μία μετάλλαξη «επικίνδυνη, σοβαρή, δεν μιλάμε για απλή γρίπη, όμως δεν έχει τη νοσηρότητα που είχαν οι προηγούμενες παραλλαγές. Αυτό μας δίνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας σε συνδυασμό με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και με τη διάθεση αντιικών φαρμάκων.

Και στις συζητήσεις που έγιναν στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, η αίσθηση είναι ότι για το επόμενο εξάμηνο η Ευρώπη θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, πολύ κοντά στην κανονικότητα, αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Ωστόσο, δεν υπάρχει εφησυχασμός, αλλά γίνεται μία συνολική προετοιμασία, καθώς ο κορωνοϊός, από το Σεπτέμβριο και μετά, μπορεί να επανέλθει με άλλα χαρακτηριστικά»ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

«Επανεξετάζουμε τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ»
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στο πλαίσιο του νέου Χάρτη Υγείας, από κοινού με την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, επανεξετάζονται συνολικά οι εργασιακές σχέσεις που θα ισχύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους ιδιώτες ιατρούς.

Δύο θέματα, όπως είπε, θα τύχουν συζήτησης με τους Ιατρικούς Συλλόγους και με τα συνδικαλιστικά όργανα των Νοσοκομειακών Ιατρών:

«Το πρώτο είναι ότι θέλουμε, πλέον θεσμοθετημένα, να δώσουμε τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη μορφή part-time. Δηλαδή, όπου το ΕΣΥ έχει κενά τα οποία δεν καλύπτονται, παρά το γεγονός ότι προκηρύσσονται οι θέσεις, να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς να συνάπτουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία.

Το δεύτερο θέμα είναι κατά πόσο οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να έχουν και ιδιωτική ενασχόληση. Σε πρώτη φάση, αυτό που εξετάζουμε δεν είναι η απελευθέρωση των σχέσεων. Αυτό που εξετάζουμε είναι τα απογευματινά χειρουργεία, που έχουν θεσμοθετηθεί και δεν λειτουργούν, να λειτουργούν με γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι θα αμείβονται. Δεν θα επιτρέπουμε στον γιατρό να πηγαίνει σε ιδιωτικό ιατρείο, σε ιδιωτική κλινική. Όλα αυτά θα συζητηθούν. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός» εξήγησε ο υπουργός.

Δείτε ακόμα

Υπουργείο Εργασίας Κηρύσσονται υποχρεωτικές οι ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και Ηρακλείου

4 Μαΐου 2023 Δελτίο Τύπου Κηρύσσονται υποχρεωτικές οι ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και Ηρακλείου Από …

Εκτός νέας ρύθμισης 36-72 δόσεων ρυθμισμένες του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ του 2022

Εκτός της νέας ρύθμισης των 36 – 72 μηνιαίων δόσεων τίθενται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος φυσικών και …