Μέσω τραπεζών οι εισφορές του ΙΚΑ από 1η Αυγούστου

AΠO την 1η Αυγούστου καθίσταται υποχρεωτική η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ταυτόχρονα με τους μισθούς μέσω τραπεζών, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ.

Eιδικότερα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Ιδρύματος, για λόγους διευκόλυνσης και προσαρμογής των επιχειρήσεων στο νέο τρόπο καταβολής, αποφασίστηκε ότι από 1/8/2011 (για περιόδους απασχόλησης από Ιούλιο 2011 και εφεξής) οι καταβολές των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων θα διενεργούνται υποχρεωτικά και αποκλειστικά στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ και όχι στις υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Διευκρινίζεται δε ότι στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ θα καταβάλλονται αποκλειστικά ποσά που αφορούν τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και όχι πρόσθετα τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις κ.λπ.

Σε δεύτερη φάση, έως το τέλος του έτους αναμένεται να ενταχθούν στον ενιαίο τρόπο πληρωμής των αποδοχών μέσω διατραπεζικού συστήματος και οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και ασφαλίζονται σε άλλα ταμεία πέραν του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η διαφοροποίηση αυτή έγινε, καθώς η ηγεσία της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, με παρέμβασή τους στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εξήγησαν ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνεται ανά δεκαπενθήμερο, οπότε υπάρχει δυσκολία στην καταβολή των μισθών μία φορά τον μήνα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, στην EΞΠPEΣ, σχετικά με την καταβολή της μισθοδοσίας στη σημερινή συγκυρία, θα αυξήσει τα κόστη και θα δημιουργήσει προβλήματα συνέπειας, καθώς σε πολλές επιχειρήσεις η πληρωμή των μισθών στους εργαζομένους γίνεται είτε με ολιγοήμερη καθυστέρηση και ανεξάρτητα από την καταβολή του φόρου και των εισφορών είτε νωρίτερα από τις ημερομηνίες καταβολής για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων.

Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τους υπόχρεους εργοδότες θα διενεργείται μέσω του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ, στο πλαίσιο του οποίου, μεταξύ άλλων, παρέχεται και η Διατραπεζική Ηλεκτρονική Υπηρεσία Αυτόματης Εξόφλησης Λογαριασμών (DIASDEBIT), η οποία επιτρέπει την πληρωμή οικονομικών υποχρεώσεων σε εκτέλεση εντολών πληρωμής ή εντολών άμεσης χρέωσης των υπόχρεων προς την τράπεζα της επιλογής τους και με πίστωση τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας ο εργοδότης θα δίδει στην τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛΤΑ εντολή πληρωμής με συγκεκριμένο το ποσό των εισφορών, την περίοδο απασχόλησης, τον ΑΦΜ του και τον Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ ή ΑΜΟΕ).

 

Εξαιρέσεις

 

Από τον νέο τρόπο καταβολής των εισφορών εξαιρούνται οι παρακάτω περιπτώσεις:

• Καταβολή εισφορών που αφορούν περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης και αναγνωρίσεων χρόνου ασφάλισης.

• Καταβολή ποσών για εξόφληση οφειλής από καθυστερούμενες εισφορές, πρόστιμα και προσαυξήσεις ή καταβολή ποσών δόσεων στις περιπτώσεις ρύθμισης οφειλών.

• Καταβολή προκαταβολής εισφορών κατά την απογραφή ιδιωτικού οικοδομοτεχνικού έργου. Το ποσό προκαταβολής εισφορών υπολογίζεται κατά τη διαδικασία της απογραφής του έργου και απαιτείται άμεσα η καταβολή αυτού στο υποκατάστημα ή παράρτημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απογραφή και η χορήγηση ΑΜΟΕ.

• Καταβολή εισφορών βάσει ποσοστού εργατικής δαπάνης (ΠΕΔ) για δημόσια έργα.

• Καταβολή τρεχουσών εισφορών για οικοδομοτεχνικά έργα που έχουν απογραφεί μέχρι 31/12/2001 (όπου ο αριθμός μητρώου είναι με εννέα ψηφία).

• Καταβολή εισφορών για την ασφάλιση ειδικών κατηγοριών απασχολούμενων προσώπων, τα οποία εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ.

Πηγή: express

 

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …