Μείωση τιμολογίων ΔΕΗ για 1 εκατ. μικρομεσαίες

AYΞHΣEIΣ για τους βιομηχανικούς καταναλωτές της μέσης τάσης μέχρι και 8,7%, για τις μικρές οικιακές καταναλώσεις μέχρι και 13,7% αλλά και μειώσεις κυρίως για τους εμπορικούς καταναλωτές μέχρι και 18,4% με παράλληλη μείωση των εσόδων της ΔΕΗ κατά 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση συνεπάγονται τα νέα αναδιαρθρωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που ενέκρινε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη μετά από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Πρόκειται για το πρώτο κύμα αυξήσεων στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011, αφού η προσαρμογή στο νέο καθεστώς και η διαμόρφωση των τιμολογίων κατά τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζουν πλήρως το κόστος παραγωγής έχει επιλεγεί να γίνει σταδιακά έως το 2013 και όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσουν δύο ακόμη αναπροσαρμογές προς τα επάνω.

Τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσε χθες η κ. Μπιρμπίλη περιλαμβάνουν:

Αυξήσεις στις βιομηχανικές καταναλώσεις μέσης τάσης έως 8,7% αλλά και μειώσεις στις βιομηχανικές καταναλώσεις χαμηλής τάσης έως 13,5%.

Αυξήσεις στο αγροτικό τιμολόγιο μέσης τάσης κατά 5% (χαμηλή τάση) και 7% (μέση τάση).

Μειώσεις στις εμπορικές καταναλώσεις από 4,3% έως και 18,4%.

Αυξήσεις μέχρι 13,7% και μειώσεις μέχρι 13,8% στα οικιακά τιμολόγια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου οι μειώσεις στο κόστος του ρεύματος αφορά περίπου 1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των αυξήσεων που αποφασίστηκαν, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα αρχικά αιτήματα της ΔΕΗ, καθώς οι αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης μετριάστηκαν από αντίστοιχες μειώσεις σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά την οικιακή κατανάλωση πρέπει να αναφερθεί ότι στο πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης (μέχρι 800 κιλοβατώρες) ισχύουν μειώσεις 10% – 20% για όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (άτομα με χαμηλό εισόδημα, ΑΜΕΑ, άνεργοι) εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση.

Υπολογίζεται ότι 1,2 εκατ. καταναλωτές συνολικά εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου για περίπου 500.000 καταναλωτές ο λογαριασμός του ρεύματος θα μειωθεί.

Οι αυξομειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ γίνονται σε εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας που προβλέπει ότι οι τιμές καταναλωτή πρέπει να αντανακλούν το κόστος και ότι πρέπει να αποφεύγονται οι λεγόμενες σταυροειδείς επιδοτήσεις, από μία κατηγορία καταναλωτών σε άλλη.

Αναφορικά με τις μεταβολές που ισχύουν από το 2011, σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε το ΥΠΕΚΑ προκύπτουν τα εξής:

Εμπορικός καταναλωτής με μηνιαία κατανάλωση 50.000 kwh πληρώνει σήμερα 5.770 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 5.204 ευρώ, δηλαδή 566 ευρώ λιγότερα (μείωση 9,8%).

Βιομηχανικός καταναλωτής με μηνιαία κατανάλωση 70.000 kwh πληρώνει σήμερα 6.138 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 6.394 ευρώ, δηλαδή 256 ευρώ επιπλέον (αύξηση 4,2%).

Αγροτικός καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 5.000 kwh πληρώνει σήμερα 319 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 335 ευρώ, δηλαδή 16 ευρώ επιπλέον (αύξηση 4,9%).

Οικιακός καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 750 kwh: Για την ηλεκτρική ενέργεια στον λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνει σήμερα 78,3 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 86,2 ευρώ, δηλαδή 7,9 ευρώ επιπλέον (αύξηση 10%). Οικιακός καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 2.500 kwh, πληρώνει σήμερα 434 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 414 ευρώ, δηλαδή 20 ευρώ λιγότερα (μείωση 4,6%).

Τα ποσά αυτά αφορούν μόνο το κόστος της ενέργειας και όχι τις λοιπές χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κ.λπ.).

Τέλος σημειώνεται ότι για τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών ο λογαριασμός εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 7% ενώ μείωση κατά 1,7% θα έχει και το κόστος του ρεύματος για φωτισμό των δρόμων.

Πηγή: express

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …