Οφειλές επιχειρήσεων άνω του 1,5 εκ. θα ρυθμίζονται

ΔIAΣTAΣH απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών σημειώθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, των νομοσχεδίων για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Eνωσης Τραπεζών Β. Ράπανος δήλωσε ότι αρκετές από τις διατάξεις θα δυσχεράνουν αντί να αναθερμάνουν την οικονομία ενώ είναι ανεφάρμοστες στην πράξη.

Οι διατάξεις αυτές δεν είναι συμβατές με τη διεθνή πρακτική και τους πιστωτικούς κανόνες. Ο κ. Ράπανος πρόσθεσε ότι οι ρυθμήσεις θα δημιουργήσουν πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες.

Η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη απήντησε ότι τα νομοσχέδια καταρτίσθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της ΤτΕ.

Νωρίτερα, από το Yπουργείο Οικονομίας είχε γίνει γνωστό ότι αυξάνεται από 1 σε 1,5 εκ. ευρώ το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων που ρυθμίζονται με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ενώ αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στο νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση της πτώχευσης για τα φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τη χθεσινή συνάντησή της με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Eνωσης Τραπεζών, η κ. Κατσέλη, η οποία σε δηλώσεις της μίλησε για μικροτροποποιήσεις των δύο νομοσχεδίων, προσανατολίζεται στις εξής αλλαγές:

 Αύξηση του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων που μπαίνουν σε καθεστώς ρύθμισης από 1 σε 1,5 εκ. ευρώ. Η αλλαγή αυτή θα γίνει με πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργείου.

 Αποσαφήνιση ότι οι εξασφαλίσεις και οι προσημειώσεις θα ισχύουν και μετά τη ρύθμιση του χρέους. Η αποσαφήνιση αυτή θα αφορά τόσο το νομοσχέδιο για τις επιχειρήσεις όσο και το νομοσχέδιο για τα νοικοκυριά και αποτελεί αίτημα των τραπεζών.

 Ενιαία αντιμετώπιση των τραπεζών σε ό,τι αφορά τα δάνεια του ίδιου οφειλέτη.

Συγκεκριμένα, όταν γίνεται διευθέτηση της οικονομικής εκκρεμότητας ενός οφειλέτη σε μία τράπεζα, η διευθέτηση αυτή να ισχύει για ρυθμίσεις του ίδιου οφειλέτη και στις άλλες τράπεζες. Η ρύθμιση αυτή θα συμπεριληφθεί επίσης και στα δύο νομοσχέδια.Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι θέσεις των τραπεζών για τις ενήμερες οφειλές, αλλά και για τον Τειρεσία, δεν έγιναν δεκτές από το υπουργείο.

H χθεσινή συνάντηση με την Ελληνική Eνωση Τραπεζών, που διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, δεν ήταν προγραμματισμένη και σύμφωνα με εκτιμήσεις έγινε προκειμένου να συζητηθούν οι επιφυλάξεις των τραπεζών πριν αυτές εκφραστούν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου χθες είχαν κληθεί προς ακρόαση οι εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς.

Μετά το τέλος της συνάντησης, τόσο η κ. Κατσέλη όσο και ο γενικός γραμματέας της Eνωσης Νίκος Νανόπουλος μίλησαν για το καλό κλίμα του διαλόγου. Η κ. Κατσέλη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου» και ο κ. Νανόπουλος ότι το ζητούμενο για όλους είναι το ίδιο, η αναθέρμανση της οικονομίας και η τόνωση της αγοράς. «Μπορούμε να προχωρήσουμε με αμοιβαία συμφωνία σε αλλαγές», είπε.

Πηγή express

Δείτε ακόμα

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …

Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε οφειλέτες – Οι εξαιρέσεις και οι δικαιούχοι

Τους δικαιούχους ασφαλιστικής ικανότητας ανεξάρτητα από το αν ρύθμισαν τα χρέη τους για το 2024-2025 …