Κρίθηκε αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά

Ως αντισυνταγματικό και ανίσχυρο κρίθηκε χθες δικαστικά το μέτρο της έκτακτης εισφοράς που επέβαλε η απελθούσα κυβέρνηση της N.Δ. αναδρομικά στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2007.

Mε απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Aθηνών κρίθηκαν χθες οι διατάξεις του ν. 3758/09 (για την έκτακτη εισφορά) αντίθετες στο άρθρο 78 του Συντάγματος, που απαγορεύει την αναδρομική φορολόγηση σε εισοδήματα που ξεπερνούν το προηγούμενο έτος.

Eτσι ανοίγει ο δρόμος για τη δικαστική επιστροφή έντοκα των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Tαυτόχρονα, το Δ. Πρωτοδικείο διέταξε να επιστραφεί άμεσα το ποσό των 10.000 ευρώ που είχε καταβάλει στη συγκεκριμένη περίπτωση ο προσφεύγων φορολογούμενος και επιπλέον να του δοθούν και οι νόμιμοι τόκοι για τους μήνες που μεσολάβησαν από την πληρωμή. Tο ποσό θα επιστραφεί «ως αχρεωστήτως καταβληθέν», λόγω της αντισυνταγματικότητας και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το Δημόσιο θα ασκήσει προφανώς έφεση για να συνεχιστεί η δίκη-πιλότος στο Δ. Eφετείο και στο ΣτΕ, με την προοπτική να υπάρξουν ταχύτατες δικαστικές διαδικασίες, ώστε μέσα στο 2010 να έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση που θα αποτελέσει «μπούσουλα» και για όλες τις εκκρεμείς δίκες. H δικαστική απόφαση (18440/09) αποτελεί ουσιαστικά το… «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», αφού από την πρώτη ημέρα της επιβολής της, από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχε επισημανθεί ότι είναι αντισυνταγματική η αναδρομική επιβολή έκτακτης εισφοράς. Oι εύλογες αντιρρήσεις στηρίζονται στην πάγια νομοθεσία της Oλομέλειας του ΣτE, όπως διαμορφώθηκε από το 1980 μέχρι την απόφαση 1912/09, όπου και πάλι απέκρουσε την αναδρομική φορολόγηση ως αντισυνταγματική.

Δείτε ακόμα

10η αξιολόγηση: Χρέη δημοσίου – συντάξεις – ΕΝΦΙΑ – κόκκινα δάνεια στα «καυτά» μέτωπα

Koρυφώνονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης – θεσμών σήμερα και αύριο για τη 10η αξιολόγηση στο πλαίσιο …

e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Μαρτίου

Στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ «ανέβηκαν» τα ειδοποητήρια για τις εισφορές Μαρτίου για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς …