20 αλλαγές στο έντυπο φορολογικής δήλωσης 2011

 

 

 

Tο Ε1 που θα υποβάλλουμε το 2011 θα περιέχει, τα νέα τεκμήρια, το “ψαλίδισμα” στις εκπτώσεις φόρου, αλλά και το ενισχυμένο “πόθεν έσχες”. Για πρώτη φορά οι πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν τα επιδόματα ανεργίας, τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια, θα δηλωθούν για πρώτη φορά ως τεκμήρια τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, τα εισοδήματα από αγροτουρισμό και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στον πίνακα 2, προσοχή πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους. Στην ερώτηση 9 που έχει προστεθεί και που ζητά από τον φορολογούμενο να δηλώσει αν είναι συνταξιούχοι που έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/45, αν απαντήσουμε ναι, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη μείωση των νέων τεκμηρίων κατά 30% – αλλιώς τα επιβαρυνόμαστε.

Αντίστοιχα για τους νέους επαγγελματίες, στον πίνακα 2, προστέθηκε η ερώτηση αν “είστε νέος επιτηδευματίας ή νεός ελεύθερος επαγγελματίας με πρώτη έναρξη εργασιών του 2010 και γεννηθήκατε από το 1975 και μετά”. Αν απαντήσουμε ναι το αφορολόγητο αντί για 12.00 ευρώ θα αυξηθεί στις 30.000 ευρώ για μία τριετία.

Επίσης, εμπλουτίζεται ο πίνακας Γεωργικά για να συμπεριλάβει και εισοδήματα από αγροτουρισμό και ΑΠΕ.

Στον Πίνακα 5 έχουμε τις εξής αλλαγές:

Δεν ζητούνται πλέον οι φορολογήσιμοι ίπποι των ΙΧ αλλά τα κυβικά εκατοστά.

Δεν απαιτείται πλέον η ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, καθως η ηλικία του ακινήτου δεν παίζει πια ρόλο στα τεκμήρια

Για πρώτη φορά οι γονείς θα κληθούν να καταγράψουν τα έξοδα για ιδιωτικά σχολεία. Εδώ εξαιρούνται μόνο τα δίδακτρα για εσπερινά και νυχτερινά σχολεία καθώς και για ειδικά σχολεία.

Θα δηλωθεί το τεκμήριο για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους κ.α. Εξαιρούνται οι δαπάνες για όσους απασχολούν έναν οικιακό βοηθό.

Στους κώδικες 723 και 724 αποτυπώνονται οι μόνες ευνοικές φορολογικές αλλαγές στο τμήμα των τεκμηρίων. Θα συνυπολογίζονται οι δαπάνες για αγορά κινητών αξιών άνω των 10.000 ευρώ και όχι άνω των 5.000 όπως ίσχυε μέχρι περυσι.

Πηγή: express

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …