Πρεμιέρα τον Ιούνιο του επιδόματος απασχόλησης

Tέλος Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι 20.000 προσλήψεις ανέργων στους ΟΤΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΑΕΔ για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνης Πάλλη – Πετραλιά με τον δήμαρχο Αθηναίων και πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη συμφωνήθηκε η έναρξη υλοποίησης του προγράμματος. Η υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μία από τις δράσεις του υπουργείου προκειμένου να ενταχθούν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας. Σύντομα αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να ξεκινήσουν οι προσλήψεις στο τέλος του Ιουνίου.
Σύμφωνα με την κ. Πετραλιά θα συσταθεί 5μελής επιτροπή, τρία μέλη από την ΚΕΔΚΕ και δύο από το Yπουργείο Απασχόλησης, που θα εξετάζουν τη διαδικασία των προσλήψεων. Τη συμφωνία αυτή χαιρέτισε ο κ. Κακλαμάνης, σε αντίθεση με τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για νέα στρατιά συμβασιούχων. Για το θέμα μάλιστα αυτό η υπουργός διευκρίνισε ότι το διάστημα που θα εργαστεί στον δήμο ο άνεργος θα οριστεί στη νομοθετική ρύθμιση (ως 36 μήνες) και δεν θα υπάρξουν ανανεώσεις συμβάσεων. Η δαπάνη του σχεδίου αυτού θα αγγίξει τα 350 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί κατά 40% από τους δήμους και κατά 60% από την πολιτεία μέσω του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 20.000 θέσεις οι 13.000 θα καλυφθούν από επιδοτούμενους και οι υπόλοιπες από μη επιδοτούμενους ανέργους.

Για το σύνολο του χρονικού διαστήματος απασχόλησης, οι επιχειρήσεις των δήμων θα λαμβάνουν, ως επιχορήγηση, ποσό ισοϋψές του επιδόματος ανεργίας το οποίο λάμβανε (ή είχε κατοχυρώσει δικαίωμα λήψης) ο τοποθετούμενος άνεργος πριν από την πρόσληψή του (στην περίπτωση επιδοτούμενων ανέργων) ή του βασικού επιδόματος ανεργίας (στην περίπτωση μη επιδοτούμενων ανέργων), αναπροσαρμοζόμενο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Σήμερα, το μηνιαίο επίδομα ανεργίας φθάνει έως και τα 454,25 ευρώ το μήνα.

Οι επιχειρήσεις των δήμων με περισσότερους από 5.000 κατοίκους θα μπορούν να επιδοτηθούν για το 70% των θέσεων που αιτούνται, με την πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων μέσω της επέκτασης του πάγιου προγράμματος μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, επεκτείνοντας το διάστημα επιχορήγησης μέχρι και 36 μήνες. Επίσης, θα μπορούν να πάρουν επιχορήγηση για το 30% των θέσεων που θα καλύψουν, με την πρόσληψη μη επιδοτούμενων ανέργων.

Επιχειρήσεις των δήμων με λιγότερους από 5.000 κατοίκους δύνανται να επιχορηγηθούν για το 70% των θέσεων που αιτούνται, με την πρόσληψη μη επιδοτούμενων ανέργων για χρονικό διάστημα μέχρι και 36 μήνες. Για το 30% των θέσεων που θα καλύψουν, «θα μπορούν να προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους, μέσω της επέκτασης του πάγιου προγράμματος μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, επεκτείνοντας το διάστημα επιχορήγησης για το ίδιο χρονικό διάστημα (36 μήνες)».

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, δηλαδή για το χρονικό διάστημα των 36 μηνών, πέραν της περιόδου που διαρκεί η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας (έως και 12 μήνες, κατά ανώτατο όριο), ο κάθε προσλαμβανόμενος θα ασφαλίζεται και για τον κλάδο ανεργίας. Aρα, σε περίπτωση μη συνέχισης της προσωρινής απασχόλησης, μετά το πέρας της τριετούς επιδότησης, θα μπορεί να έχει δικαίωμα λήψης του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Η επιδότηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού προς τους δήμους θα διακόπτεται σε περίπτωση μη τήρησης των όρων της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και των προϋποθέσεων του ίδιου του προγράμματος. Να σημειωθεί ότι όσο διαρκεί το πρόγραμμα, οι δημοτικές επιχειρήσεις που θα έχουν υπαχθεί δεν θα πρέπει να παρουσιάσουν μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας. Θα εξαιρούνται μόνο οι καταγγελίες σύμβασης εργασίας που οφείλονται σε σπουδαίο λόγο που αφορά τον εργαζόμενο.

 

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …