ΑΜΚΑ – Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης…

 

Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) αρχικά καθιερώθηκε με το άρθρ.64 του Ν.2084/92 όπως συμπληρώθηκε με το άρθρ.20 του Ν.2556/97 και το άρθρ.39 του Ν.2676/99.
Από το 2008, σύμφωνα με το άρθρ.62 του Ν.3518/2006, κατέστη υποχρεωτική η αναγραφή του ΑΜΚΑ στα βιβλιάρια υγείας και τα συνταγολόγια όλων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων της χώρας και η αναγραφή αυτή αποτελεί συστατικό στοιχείο της ισχύος τους.
Τέλος σύμφωνα με το άρθρ.153 του Ν.3655/08 (ΕΑΕΔ 2008 τεύχος Μαίου) από 1.6.2009 τίθεται σε ισχύ η παρ.8 του άρθρ.62 του Ν.3518/06 και καθιερώνεται υποχρεωτικά ως αριθμός εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτοποίησης όλων των πολιτών της χώρας.
Από την ημερομηνία αυτή ουδείς μπορεί να απασχοληθεί ως μισθωτός και να ασφαλιστεί ή ως αυταπασχολούμενος και να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ή να ανανεώσει το βιβλιάριο ασθενείας ή να τύχει πάσης παροχών και βοηθημάτων εάν δεν διαθέτει ΑΜΚΑ, ο οποίος και θα αναγράφεται υποχρεωτικά επί όλων των αντίστοιχων παραστατικών.
Ο ΑΜΚΑ θα αντικαταστήσει σταδιακά και με πλήρη αντικατάσταση εντός μίας πενταετίας τον αντιστοιχο αριθμό μητρώου, ο οποίος τηρείται μηχανογραφικά στα μητρώα όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή του ΟΑΕΔ.

Δείτε ακόμα

Εάν μια επιχείρηση καταβάλλει μισθούς την τελευταία ημέρα του κάθε μήνα και αποφασίσει, για λόγους ρευστότητας, να καταβάλλει τους μισθούς ανά 15θήμερο, ποιά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει, ώστε να μην παρανομεί; Nα σημειωθεί ότι είμαστε σε πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών του ΟΑΕΔ και ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα με τη συμμετοχή μας.

Πρέπει να είστε μέλος για να δείτε το άρθρο! Παρακαλώ Συνδεθείτε .

Ένας πτυχιούχος ηλεκτρολόγος ο οποίος εργάζεται σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις οικοδομών δικαιούται το επίδομα επικίνδυνης εργασίας;

Όχι δεν το δικαιούται. Το επίδομα αυτό δικαιούνται οι απασχολούμενοι σε εναέρια και υπόγεια δίκτυα …