Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ματαιώνει τα εισπρακτικά μέτρα

 

 

Την πρόθεση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου. «Δεν θα αλλάξει τίποτα από αυτά που έχουμε σχεδιάσει. Θα κάνουμε “ταμείο” στο πρώτο εξάμηνο και εάν χρειαστεί θα λάβουμε μέτρα», δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου. Και υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε πει ότι «εάν χρειαστεί να βάλουμε φόρους, θα βάλουμε».

Την ίδια δέσμευση αναμένεται να επαναλάβει σήμερα το βράδυ στο Eurogroup και αύριο στο Ecofin, διεκδικώντας επί της ουσίας μια μικρή πίστωση χρόνου μέχρι να οριστικοποιηθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, υπό το φως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαθανασίου στο Eurogroup θα περιοριστεί στην αναφορά των μέτρων που έχει ήδη πάρει, όπως ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο και θα επαναλάβει τη δέσμευση για μέτρα προς το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει το οικονομικό επιτελείο μέχρι στιγμής, εντός του τρέχοντος μηνός θα ανακοινωθούν τα πρώτα εισπρακτικά μέτρα, δηλαδή αυξήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ο ΕΦΚ στα καύσιμα θα αναπροσαρμοστεί κατά 10% και η τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί από 4,3 έως 6,5 λεπτά το λίτρο.

Η αναπροσαρμογή του φόρου κατανάλωσης στα ακριβά τσιγάρα θα τα εκτινάξει στα 3,50 ευρώ το πακέτο από 3,20 που είναι σήμερα. Επίσης, εξετάζεται η επιβολή τέλους στην καρτοκινητή τηλεφωνία.

Οι τελικές αποφάσεις για το πρώτο πακέτο μέτρων θα ληφθούν με την επιστροφή του υπουργού Οικονομίας από το Ecofin.

Επίσης, θα ενισχύσει το οπλοστάσιο κατά της φοροδιαφυγής, αυξάνοντας τις εκπτώσεις δαπανών με αποδείξεις.

Ωστόσο, τα ανωτέρω μέτρα και οι εισπράξεις δεν επαρκούν για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010.

Το γεγονός αυτό αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο στον σχεδιασμό δεύτερου πακέτου μέτρων, για τον Οκτώβριο, με την κατάθεση του προϋπολογισμού. Το «σκληρό» πακέτο

περιλαμβάνει αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20% στα μεσαία κυβισμού Ι. Χ. και μέχρι 50% στα υψηλού κυβισμού οχήματα. Επίσης, προβλέπει την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς από το 2010, ενώ ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων θα υπαχθούν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Από τις αλλαγές που προτείνονται από τις υπηρεσίες το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει ποσό που κυμαίνεται από ένα έως δύο δισ. ευρώ.

Επίσης, θα θεσμοθετηθούν νέα τεκμήρια που θα στοχεύουν στην αποκάλυψη των εισοδημάτων, κυρίως των 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει να μελετούν σχέδιο περιορισμού των φοροαπαλλαγών που ήδη ισχύουν, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.

 

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …