«΄Ωρα μηδέν» για τα όρια ηλικίας

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί θυμίζει το θέμα της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, καθώς η «περίοδος χάριτος» λήγει και η κυβέρνηση καλείται να πάρει δραστικά μέτρα.

Μέχρι το τέλος του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να στείλει νέα επιστολή στην ελληνική πλευρά, ζητώντας να ενημερωθεί για το τι πρόκειται να πράξει η χώρα μας μετά την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου (ανάλογη πρακτική είχε εφαρμοστεί και στην Ιταλία).

Η καταδίκη της χώρας μας έγινε γνωστή στις 26 Μαρτίου, ωστόσο όλο αυτό το διάστημα η ελληνική πλευρά απέφευγε να ανοίξει τα χαρτιά της για να μην τσαλακώσει το κοινωνικό της προφίλ και χάσει ψήφους στις ευρωεκλογές.

Τώρα το θέμα επανέρχεται εκ των πραγμάτων στην επικαιρότητα και ήδη στο Γενικό Λογιστήριο εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η απόφαση. Η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των αντρών και των γυναικών θα έχει ως αποτέλεσμα η «έξοδος» από το Δημόσιο -εκτός ειδικών περιπτώσεων- να γίνεται στο 65ο έτος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι γυναίκες που απασχολούνται στο Δημόσιο, στον στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως και 17 χρόνια.

Αποχώρηση
Με βάση το ισχύον σύστημα 250.000 γυναίκες που απασχολούνται στο Δημόσιο μπορούν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τους άντρες συναδέλφους τους.

Από αυτές απειλούνται άμεσα οι 140.000, καθώς οι υπόλοιπες έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή.

Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.

Ωστόσο, οι αλλαγές αγγίζουν και τις νεότερες ασφαλισμένες, εφόσον βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή επειδή έχουν πάνω από τρία παιδιά.

Σημαντικές απώλειες θα έχει και το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς μαζική φυγή εργαζομένων σημαίνει λιγότερα έσοδα από εισφορές και περισσότερα έξοδα για την καταβολή των συντάξεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως, αν αποχωρήσουν 50.000 γυναίκες -δηλαδή οι μισές από όσες έχουν το δικαίωμα-, το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα εκτιναχτεί από τα 700 εκατομμύρια ευρώ στα 2,8 δισεκατομμύρια.

Σημειώνεται πως για το σημερινό αδιέξοδο την ευθύνη έχει η κυβέρνηση, που με τους λάθους χειρισμούς «προκάλεσε» την καταδίκη της χώρας μας.

Ενδεικτικό των βαρύτατων κυβερνητικών ευθυνών είναι το ότι το ασφαλιστικό σύστημα του Δημοσίου με την απόφαση θεωρείται επαγγελματική ασφάλιση και επομένως μπορεί να παρεμβαίνει η Κοινότητα.

Πάντως, συνδικαλιστές επισημαίνουν πως ακόμη και τώρα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Μια λύση θα μπορούσε να είναι η μείωση του αντίστοιχου ορίου συνταξιοδότησης των αντρών, κάτι που θεωρείται απίθανο με δεδομένο το υψηλό κόστος.

Εναλλακτικά θα μπορούσε να δημιουργηθεί ταμείο κοινωνικής ασφάλισης Δημοσίου, έτσι ώστε να ανατραπούν τα επιχειρήματα περί επαγγελματικής ασφάλισης.

Ωστόσο, φαίνεται πως τελικά η κυβέρνηση θα «χρησιμοποιήσει» την απόφαση για να προχωρήσει σε αλλαγές στο Ασφαλιστικό, επιλέγοντας τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για να περιορίσει το πολιτικό κόστος.

 

Δείτε ακόμα

Στα 60 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Citi τις τιμές του πετρελαίου το 2025

Δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου η κλιμάκωση με τους Χούθι Η κλιμάκωση …

Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστική «ένεση» στον τζίρο – Οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 …