Φόροι: Δεν αυξάνονται οι συντελεστές της κλίμακας

«Μαχαίρι» στην κρατική σπατάλη για να εξοικονομηθούν 2 με 2,5 δις και φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με βάση την νέα τιμαριθμοποιημένη κλίμακα ώστε να αυξηθούν τα έσοδα τουλάχιστον κατά 2 δις ευρώ προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2010. Επιπλέον πηγές του υπουργείου διαβεβαιώνουν πως δεν τίθεται θέμα αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί μέχρι τις 21 Νοεμβρίου (στα τέλη Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το προσχέδιο) να στηρίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές προκειμένου να μην επαναληφθεί το φετινό φαινόμενο να έχει φθάσει δηλαδή η «μαύρη τρύπα» στα 7,5 δις ευρώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το πλάνο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο και θα αναλυθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα (19 και 20 Οκτωβρίου) προβλέπει τα ακόλουθα: -Δημοσιονομική προσαρμογή κατά δύο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2010 ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να πέσει κάτω από το 10% του ΑΕΠ.

Σήμερα υπολογίζεται ότι θα κλείσει το τρέχον έτος μεταξύ 12% και 13% «Του χρόνο πρέπει να πάμε οπωσδήποτε σε μονοψήφιο έλλειμμα όχι μόνο ως υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά για να δώσουμε ένα μήνυμα στις αγορές και να μην μας τιμωρήσουν με υψηλά επιτόκια», είπε χθες στο «Έθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών.

Η μείωση του ελλείμματος το 2010 απαιτεί την εξεύρεση 7 με 7,5 δις ευρώ. -Στο σκέλος των κρατικών δαπανών το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την περιστολή τους κατά 2 με 2,5 δις ευρώ κυρίως από τις καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες. -Στα έσοδα προβλέπεται αύξηση κατά 5 δις ευρώ περίπου σε σχέση με εφέτος.

Η προεκλογική δέσμευση ότι δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές ισχύει στο ακέραιο όπως λένε στο υπουργείο. Προσθέτουν ότι από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης (εξαιρούνται αγροτικά εισοδήματα, τόκοι καταθέσεων και παροχές προς ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες) θα προκύψει ενίσχυση των εσόδων κατά 2 δις ευρώ.

Τα υπόλοιπα 3 δις ευρώ αναμένεται να προκύψουν από την αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω και της προβλεπόμενης σταδιακής ανάκαμψης της αγοράς. Ο στόχος αυτός σε μεγάλο βαθμό είναι ρεαλιστικός αν αναλογιστούμε ότι η σύγκριση θα γίνει με την πολύ χαμηλή φετινή βάση.

Αρκεί να σημειώσουμε πως στο πρώτο οκτάμηνο του έτους παρατηρείται υστέρηση στα καθαρά φορολογικά έσοδα κατά 3% η 5,9 δις ευρώ σε σχέση με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τ

α δεδομένα αυτά θα γνωστοποιηθούν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη στις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ και του Εκοφίν την Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου αντίστοιχα σαν ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να λάβουμε παράταση για την μείωση του ελλείμματος έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …