Δήμευση περιουσίας σε όσους κρύβουν τα εισοδήματά τους

Δρακόντειο «πόθεν έσχες» με δήμευση περιουσιακών στοιχείων, έκπτωση από το αξίωμά τους για όσους πολιτικούς συμμετέχουν σε off shore εταιρείες,

επιεική μεταχείριση όσων αποκαλύπτουν οικονομικά εγκλήματα κ.λπ. συνθέτουν το «παζλ» της πρώτης δέσμης μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση για να χτυπήσει τη διαφθορά.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τη διαφάνεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, προανήγγειλε σειρά παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας.

Μεταξύ άλλων γνωστοποίησε ότι θα αυστηροποιηθεί η νομοθεσία για το «πόθεν έσχες» και θα ενισχυθούν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ενώ θα τροποποιηθεί και ο πεπαλαιωμένος νόμος 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.

Διάταξη

Σχετικά με το «πόθεν έσχες» που εφαρμόζεται για τους πολιτικούς, τους κρατικούς λειτουργούς και υπαλλήλους κ.λπ., θα προστεθεί στον νόμο 3213/03 διάταξη που θα επιβάλλει τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων τα οποία αποκρύπτονται στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ή εμφανίζονται ανακριβώς.

Η δήμευση θα μπορεί να επιβληθεί και για περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα. Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» από πλευράς τεχνικής και ανθρώπινης υποδομής, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα παρασχεθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, με ηλεκτρονικό έλεγχο και on line σύνδεση των ελεγκτικών μηχανισμών (π.χ. Επιτροπής Βουλής, Εισαγγελίας Αρείου Πάγου) με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. Εφορίες, κτηματολογικά γραφεία κ.λπ.).

Οι off shore

Σχετικά με τις off shore εταιρείες, αποδείχτηκε ότι δεν επαρκεί η σημερινή νομοθετική πρόβλεψη για ποινή φυλάκισης 2 – 5 ετών για τους πολιτικούς που συμμετέχουν σε αυτές. Ο Χ. Καστανίδης θα εισηγηθεί στον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, να προβλεφθεί η ποινή της έκπτωσης από το αξίωμά τους για όσα μέλη της κυβέρνησης (υπουργούς, υφυπουργούς) βουλευτές, γενικούς και ειδικούς γραμματείς αποδειχτεί ότι συμμετέχουν σε υπεράκτιες εταιρείες.

Η έκπτωση θα επιβάλλεται επίσης σε νομάρχες, δημάρχους, κοινοτάρχες, προκειμένου να αποκαθίσταται έτσι η ηθική τάξη στα δημόσια πράγματα, ενώ θα μελετηθεί το ενδεχόμενο να επιβάλλονται ποινές όταν η συμμετοχή στις off shore γίνεται από στενά συγγενικά πρόσωπα του πολιτικού.

Επιείκεια

Το μοντέλο των μέτρων επιείκειας που εφαρμόζεται σήμερα σε υποθέσεις τρομοκρατίας, ναρκωτικών, οργανωμένου εγκλήματος θα επεκταθεί και υπέρ εκείνων που αποκαλύπτουν υποθέσεις διαφθοράς κατά του Δημοσίου, όπως απάτη, απιστία, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, δωροδοκία, δωροληψία κ.λπ.

Προϋπόθεση για την ευνοϊκή μεταχείριση εκείνου που αποκαλύπτει, θα είναι να επιστρέψει στο ακέραιο όποιο περιουσιακό όφελος είχε. Στην αρχή του νέου έτους θα καταργηθούν οι διατάξεις «του νόμου Δένδια» με τις οποίες προβλέφθηκαν πολύ αυστηρότερες ποινές για αδικήματα που τελούνται από όσους φορούν κουκούλα ή έχουν αλλοιωμένα ή κρυμμένα με οποιονδήποτε τρόπο τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Σχετικά με τις κάμερες και την παρακολούθηση διαδηλώσεων, θα καταργηθούν οι διατάξεις που έδιναν στην αστυνομία και στις εισαγγελικές αρχές τον απόλυτο έλεγχο, καθώς και η προληπτική καταγραφή με το αυθαίρετο κριτήριο ότι μπορεί να υπάρξουν επεισόδια, που οδηγεί συχνά σε αυθαιρεσίες.

Τον έλεγχο θα αναλάβει πλέον η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υπό τις εγγυήσεις της.

Tι μέτρα προωθεί η κυβέρνηση

Θα δημεύεται η περιουσία όσων υποβάλλουν πόθεν έσχες και αποκρύβουν εισοδήματα. Yπουργοί, υφυπουργοί, νομάρχες, δήμαρχοι, γενικοί και ειδικοί γραμματείς που συμμετέχουν σε off shore θα χάνουν τα αξιώματά τους.

Eπιεικής μεταχείριση σε όσους αποκαλύπτουν υποθέσεις διαφθοράς κατά του Δημοσίου, όπως απάτη, απιστία, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, δωροδοκία, δωροληψία. Kαταργείται αρχές του 2010 ο νόμος για τις κουκούλες. Aλλαγές στις διατάξεις για τις κάμερες και την παρακολούθηση διαδηλώσεων.

Δείτε ακόμα

Επίδομα μητρότητας: Πώς μπορεί να μετατραπεί σε επίδομα πατρότητας

Την έναρξη άσκησης του δικαιώματος της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας ορίζει τροπολογία που κατατέθηκε …

Κατώτατος μισθός: Πώς διαμορφώνεται με τριετίες και επίδομα γάμου Αναλυτικά οι πίνακες και τα ποσά που ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας έδωσε στη δημοσιότητα τους πίνακες, …