Έτοιμη η πρόταση για εκσυγχρονισμό στα εργασιακά

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Λοβέρδο, το πόρισμα της Επιτροπής Κουκιάδη για τα εργασιακά, που θα αποτελέσει τη βάση διαμόρφωσης νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων.

Τα μέλη της επιτροπής, σε νέα συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, συζήτησαν θέσεις και προτάσεις που αφορούν στις διαθεσιμότητες προσωπικού, την τηλε-εργασία, την κατάτμηση της ετήσιας άδειας, τα ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Η προσέγγιση των θεμάτων και χθες έγινε υπό το πρίσμα που αντιλαμβάνεται η κάθε πλευρά τα ζητήματα στην αγορά εργασίας.

Η πλευρά των εργαζομένων κινήθηκε στη λογική της περαιτέρω προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ από την εργοδοτική πλευρά υποστηρίχθηκε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιοριστικές ρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν το κόστος εργασίας.

Η επιτροπή, με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για τη θέσπιση κανόνων, που θα διέπουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, επεξεργάζεται τις θέσεις και προτάσεις, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο που προβλέπει:

1) Για τις διαθεσιμότητες να υπάρξει περιορισμός του διευθυντικού δικαιώματος, σε ό,τι αφορά τις ανανεώσεις των σχετικών αποφάσεων.

2) Για την τηλε-εργασία να κατοχυρωθούν δικαιώματα των εργαζομένων.

3) Για την κατάτμηση της ετήσιας άδειας, να υπάρχει η δυνατότητα, αλλά ο εργαζόμενος να αποφασίζει για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (2-3 εβδομάδες).

4) Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η Επιτροπή εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί η συμμετοχική διαδικασία και παράλληλα θα οργανωθεί καλύτερα ο χρόνος εργασίας και η προσαρμογή του στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας. Μια από τις σκέψεις που υπάρχουν και η οποία φαίνεται να υιοθετείται είναι η κατάργηση της Επιτροπής Διευθέτησης του Χρόνου Εργασίας, που προβλέπει ο Ν. 3385/2005.

5) Για τη μερική απασχόληση εξετάζεται να υπάρχει «πλαφόν» με μίνιμουμ τις 20 ώρες της εβδομάδα.

6) Για αμοιβή με μπλοκάκι να θεσπισθούν περιοριστικές ρυθμίσεις, με βάση τις οποίες θα προβλέπεται ότι πέραν των τριών μηνών, θα υπάρχει υποχρέωση σύναψης σύμβασης. Στην επιτροπή, έχουν συζητηθεί και θέματα που αφορούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το καθεστώς που διέπει τα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων, τις εργολαβίες. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο κανόνων που θα διέπει όλες τις μορφές εργασίας.

«Προσθέτουμε εγγυήσεις»

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, χθες, μετά τη σύσκεψη της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Προσθέτουμε εγγυήσεις στις εργασιακές σχέσεις για να μην επαναληφθεί το “φαινόμενο Κούνεβα”, βελτιώνουμε ό,τι σήμερα υπάρχει και ρυθμίζει τις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων για να προστατέψουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες πολίτες, τους μετανάστες που δουλεύουν εδώ.

Ξέρουμε ότι η ολοκληρωμένη δουλειά μας θα είναι έτοιμη το Φεβρουάριο, όταν θα έχουμε επανασυστήσει και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Είπαμε, όμως, ότι το Δεκέμβριο θα τελειώσουμε σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω εγγυήσεις στις εργασιακές σχέσεις, και το κάναμε. Σημασία έχει όταν βάζεις ένα χρονοδιάγραμμα να το τηρείς. Είπαμε για Δεκέμβριο και έτσι έγινε. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα σταλεί στη Βουλή αρχές Ιανουαρίου».

Στις δηλώσεις του ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι «αν δεν γίνουν οι αλλαγές στα Ταμεία ως προς το ασφαλιστικό σύστημα τώρα, το 2015 δεν θα μπορέσουν να καταβάλλουν 14 συντάξεις.

Είναι απολύτως βέβαιο αυτό και πρέπει τώρα να φροντίσουμε ώστε να μην δεινοπαθήσουν οι συνταξιούχοι του 2015. Δεν υπάρχει περιθώριο για την παραμικρή καθυστέρηση».

Δείτε ακόμα

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την κάλυψη των …

Kλείδωσε στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ο μέσος μισθός 27% χαμηλότερα από το 2010

Το καθαρό ποσό των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, που αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, θα …